”Michael” når snart USA:s kust

Foto: Devon Ravine
Evakuering pågår i Destin Harbor, Florida, inför Michaels ankomst.

avTT

NYHETER

Orkanen Michael ökar i styrka när den närmar sig Florida.

Den är nu en trea på den femgradiga orkanskalan, med vindar på nästan 55 meter per sekund.

Ovädret rör sig över Mexikanska golfen i riktning mot den nordvästra delen av Florida och granndelstaten Alabamas kust. Och det väntas tillta ytterligare, enligt orkaninstitutet NHC.

Michael befinner sig fortfarande på tiotals landmils avstånd från kusten. Den beräknas nå land på onsdagseftermiddagen lokal tid. Vindarna väntas driva upp havsnivån vilket tillsammans med regn kan orsaka översvämningar.

Uppmanas evakuera

Larry Couch, räddningschef för Panama City Beach vid Floridas kust, uppmanar alla invånare att evakuera.

– Om de bestämmer sig för att stanna kommer det till slut bli så att vi inte kan nå dem, säger han.

– Vi kommer att avsluta insatserna vid någon tidpunkt och när vi gör det står de ensamma.

Myndighetsprognoserna för delstatshuvudstaden Tallahassee med omgivning, i Floridas nordvästra hörn, varnar för en "potentiellt katastrofal" utveckling. Enligt varningen kan orkanen orsaka stora strömavbrott, översvämningar, träd som faller på vägar och människor, skador på bebyggelse och en och annan tornado.

Mot Kanarieöarna

Floridas guvernör Rick Scott har varnat för en "monstruös storm" som innebär livsfara och uppmanat delstatsborna att förbereda sig.

President Donald Trump har utfärdat ett formellt nödläge för Florida, vilket frigör federala resurser till räddningsinsatser.

Michael har redan krävt minst ett tiotal liv i Centralamerika. Oljeplattformar har evakuerats i Mexikanska golfen och utvinningen av olja och gas har skruvats ned.

Michael kommer enligt prognoserna fortsätta i nordostlig riktning och passera bland annat trakter i North och South Carolina som drabbades av orkanen Florence i september.

Samtidigt samlar ovädret Leslie styrka ute över Atlanten. Det befaras bli en orkan senare i veckan. Tidigare förutspåddes Leslie ta sikte på Portugal framåt helgen, men enligt NHC:s senaste prognos viker stormen snarare av lite mer söderut. Det innebär att förutom Azorerna och Madeira hotas även Kanarieöarna av ovädret.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs Michael felaktigt nå land tidigare än beräknat.

ARTIKELN HANDLAR OM