Äldre i riskzonen när coronahotet höjs

Anna Hansson/TT

Publicerad 2020-03-11

En skylt visar vägen till provtagningen på infektionsmottagningen på SUS (Skånes universitetssjukhus) i Malmö. Arkivbild.

Sjukvårdens insatser sätts på prov när Sverige nu tycks ha fått sina första fall av inhemsk coronasmitta. Framför allt måste Sveriges äldre skyddas från viruset, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vi ser från Italien att de äldre drabbas väldigt hårt, säger han.

Risken för smittspridning av coronaviruset i Sverige har höjts till mycket hög efter att flera smittade personer klassas som inhemska fall.

– Då är vi i en situation som kan vara början till en etablerad spridning i samhället i Sverige som inte är beroende av att det kommer personer utifrån, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Det har gjort att vi höjt risken till mycket hög. Sedan om de fallen i sig innebär ett större problem, det vet vi inte riktigt än.

TT: Vad skulle krävas för att Sverige skulle förbjuda exempelvis folksamlingar och arrangemang?

– Dels måste vi ha en bra legal grund för det och det tittar vi och regeringskansliet på hur det ska kunna se ut. Vi har viss legal grund för att sätta folk i karantän och det finns tydligen möjligheter att även stänga tillställningar.

Utesluter inget

Om evenemang ska få arrangeras kommer fortsättningsvis att kunna bedömas från fall till fall och i stor mån skulle myndigheterna genom en dialog med arrangörerna kunna komma överens om att ställa in, säger Tegnell.

– Det är fortfarande så pass tidigt i spridningen så det är svårt att vara så allmängiltig som man är i Italien.

TT: Hur troligt är det att vi hamnar i ett sådant läge?

– Jag tror man ska akta sig för att utesluta någonting när det gäller den här epidemin. Vi kommer att jobba på att hitta de bästa vägarna för att minska smittspridningen så mycket som möjligt och göra det möjligt för sjukvård och framför allt äldrevård att fungera så väl som möjligt, säger Anders Tegnell.

– Vi ser från Italien att de äldre drabbas väldigt hårt och jag tror att det är där som vi måste göra våra stora insatser och skydda den gruppen i samhället så bra vi bara kan.

Sjukvården testas

Så hur väl rustat är Sverige för en inhemsk spridning? Det beror på hur pass omfattande spridningen blir, enligt Anders Tegnell.

– Vi har en laboratorieverksamhet med hög kapacitet som nu delvis kan ställas om till att testa andra grupper. Det bör kunna fungera bra.

– Vi har ett smittskydd som är på tårna och bra på att smittspåra i de fall det behöver göras fortfarande. Vi har haft en dialog med hälso- och sjukvården i flera veckor om hur man ska ta fram planer för att ställa om sin verksamhet. Nu testas väl det så att säga, hur pass bra man varit på att ställa om sina planer.

PODD Kan coronaoro och kollapsat oljepris leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om ekonomi med Jonas Ekblom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln