Obama försöker lugna demonstranterna

Uppdaterad 2013-07-15 | Publicerad 2013-07-14

"Trayvon Martins död är en tragedi"

Den friande domen mot mannen som sköt Trayvon Martin har väckt starka protester i USA.

I kväll tvingades Barack Obama uttala sig för att lugna demonstranterna.

– Trayvon Martins död är en tragedi, säger Barack Obama, enligt AP.

Nu riskerar Zimmerman åtal i en federal domstol.

Natten mot söndag friades George Zimmerman för mordet på 17-årige Trayvon Martin.

Den friande domen har väckt starka protester och i natt samlades tusentals människor i New York för att visa sitt missnöje.

”Folket anser honom skyldig” skanderade folkmassan, skriver AP.

I Los Angeles blockerade demonstranter delar av motorväg 110 och polisen gick in i beredskapsläge för att hantera situationen vid 04-tiden i natt, svensk tid.

Ingen ska ha gripits och situationen på motorvägen ska ha lösts efter 30 minuter, skriver CBSLA.

Obama: Vi är ett land byggt på lagar

I kväll försökte Barack Obama lugna demonstranterna.

– Trayvon Martins död är en tragedi. Inte bara för hans familj, eller för hans samhälle, utan för hela USA, säger Obama.

Han fortsätter:

– Men vi är ett land byggt på lagar. Och nu har juryn sagt sitt. Jag ber nu alla amerikaner att respektera en önskan om lugn eftertanke för de två föräldrar som har förlorat sin son.

Obama ber amerikanerna att, i stället för att protestera, själva arbeta för att motverka vapenvåldet.

– Det är rätt sätt att hedra minnet av Trayvon Martin, säger han.

George Zimmerman ingick i ett medborgargarde när han sköt den obeväpnade Trayvon Martin. Han säger själv att det var självförsvar. Och juryn går på hans linje.

Kan åtalas i federal domstol

Men som demonstranterna ser det är det en till största delen vit jury som friar en vit man för mordet på en svart tonåring.

Men det finns en chans att fallet väcks till liv ännu en gång. USA:s äldsta medborgarrättsorganisation NAACP vill se ett åtal i en federal domstol för civilrättsliga brott. En namninsamling på NAACP:s hemsida till stöd för kravet fick 225 000 namnunderskrifter på bara några få timmar innan deras sajt kraschade av överbelastningen, rapporterar ABC News. Vid 12-tiden lokal tid hade över 350 000 underskrifter samlats in.

NAACP har också tagit upp frågan direkt med justitiedepartementet, som meddelat att man utreder förutsättningarna för ett åtal med de bevis som finns i fallet och efter frikännandet i en statlig domstol.