Raijas sommarplaner brändes i upploppen

Publicerad 2013-05-24

Brandkåren: Över 100 bilbränder sedan i söndags

Raija Isotalos totalförstörda bil bärgas.

Raija Isotalo ser på medan hennes bil bärgas från parkeringsplatsen i Södertälje.

Det är hennes sommarplaner som nu körs i väg på en bärgningsbil.

Hon är ett av alla offer för nätternas upplopp.

Klockan var 23.15 i går kväll. Raija Isotalo såg på klockan när grannen ringde. Enligt grannen hade någon precis tänt eld på Raijas bil. Hon gick ut på balkongen och tittade.

– Jag kunde inte göra annat än att titta, säger Raija Isotalo.

Över hundra bilbränder under upploppen

Hon bor i Södertälje. Och hon är en av alla de de hundratal som under senaste nätterna har tvingats se sina bilar brinna.

Människor som Raija Isotalo inte känner, som hon inte har något otalt med, har valt att förstöra hennes sommarplaner.

Hon har en stuga i Värmland dit hon brukar köra i sin bil. Nu vet hon inte hur hon ska lösa det i sommar.

– Jag väntar på att se vad försäkringsbolaget säger. Men det är en gammal bil och det kan bli svårt att få en motsvarande bil för det värdet, säger Raija Isotalo.

"Skit inte där ni äter"

Hon är inte ensam om att drabbas.

Storstockholms brandförsvar har åkt åkt på 72 larm om bilbränder sedan upploppen startade i söndags. Ofta har flera bilar brunnit samtidigt. Totalt räknar de med att över 100 bilar har brunnit.

Aftonbladet har under dagen sökt flera av de vars bilar har brunnit. En man väljer att vara anonym. Han är rädd för att bli attackerad av upploppsmakarna. Men han berättar om hur han drabbas.

– Vi har ett ordspråk som säger att man inte ska skita där man äter. Har du något emot polisen så bränn ner polishuset. Det här är min egendom, säger han.

Tvingas hyra bil för att komma till jobbet

Han tillägger ändå snabbt att polisen bara gör sitt jobb. Att våld inte är lösningen. Men han är frustrerad. Han behöver bilen för att ta sig till jobbet. Efter alla bränder har det varit svårt för honom att få ut pengar från försäkringsbolaget. Enligt vad de har sagt till honom har de så många ärenden att hantera att det tar tid.

Och medan han nu väntar på att få besked tvingas han, på egen bekostnad, hyra en bil.

– Jag törs inte parkera den i Husby. Jag parkerar den i Kista och går till Husby. Och nu hör jag att de bränner bilar i Kista också, säger han.

Raija Isotalo understryker att det borde finnas någonting annat ungdomarna kan göra i stället för att bränna bilar. Att föräldrarna borde hålla dem hemma eller att samhället borde göra något för dem.

– Det är bra om det finns en ungdomsgård där de kan samlas och spela och göra det de vill. Men när inte ens det finns. Den har inte öppet den här tiden på dygnet, säger Raija Isotalo.