Dödssiffran väntas stiga i Libyen – bilderna avslöjar förödelsen

Publicerad 2023-09-15

Dödssiffran väntas stiga till över 20 000 människor efter översvämningskatastrofen i Libyen.

Nu släpper Maxar satellitbilder som visar på förödelsen i staden Darnah.

Samtidigt menar FN att tusentals av dödsfallen hade kunnat undvikas.

Stormen Daniel slog till kraftfullt och snabbt i söndags mot Libyens norra kust. Bara efter några timmar, under natten till måndagen, var trycket så hårt att två dammar brast i bergen och uppskattningsvis 30 miljoner kubikmeter vatten svepte in över staden Darnah i östra Libyen.

Enligt stadens biträdande borgmästare har dammarna inte underhållits på minst 20 år och var inte byggda för att klara av denna sortens oväder.

Under torsdagen bekräftades minst 11 000 personer döda, Röda korset medarbetare i landet.

Dessutom står över 30 000 står utan hem och 20 000 saknas, enligt organisationen.

Och dödstalet väntas stiga i takt med att räddningsarbetare söker igenom staden och havet.

Darnahs borgmästare Abdulmenam al-Ghaith säger till tv-kanalen Al Arabiya att närmare 20 000 människor befaras döda i översvämningskatastrofen, enligt Al Jazeera.

Bilder visar på förödelsen

Talespersoner för räddningstjänsten uppger att en fjärdedel av staden har spolats bort i översvämningen.

Nu visar satelitbilder från Maxar Technologies på förödelsen i Darnah efter vattenflödena. Flera byggnader har dragit med i vattenmassorna och ut till havs. Bilar har kastats ovanpå varandra och flera landområden ligger under vatten.

Bilder från staden Darnah. Dra i reglaget för att se skillnaden före och efter översvämningen.

Dödsfall kunde undvikits

Enligt FN-organet Världsmeteorologiska organisationens generalsekreterare Petteri Taalas kunde landet ha utfört varningar.

– Räddningspersonal skulle kunna ha genomfört en evakuering av människorna, då kunde vi ha undvikit de flesta offren, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Att landet är delat mellan två rivaliserande regeringar har inte heller underlättat. Taalas menar att om samordningen i landet hade varit bättre hade man kunnat varna i tid.

Internationell hjälp

FN har nu utlovat 110 miljoner kronor i stöd till de överlevande i Libyen.

Flera EU-länder har skickat flera nödvändigheter som sjukhustält, mat, filtar och vattentankar. USA, Algeriet, Qatar, Jordanien, Egypten och Tunisien är andra länder som har erbjudit hjälp.

Libyen har de senaste åren präglats av interna stridigheter mellan två rivaliserande regeringar, vilket lett till bland annat bristande infrastruktur. Detta har gjort att hjälpen till de värst drabbade områdena inte kunnat komma fram på grund av att vägarna till Darnah har blockerats.

Följ ämnen i artikeln