Massiv förödelse i Libyen – 10 000 saknas efter översvämningen

Publicerad 2023-09-13

Staden Marj står under vatten efter att stormen Daniel drog fram.

Minst 2 300 människor har dött till följd av översvämningen i Libyen.

Enligt Röda korset väntas dödssiffran skjuta i höjden – eftersom tusentals människor är försvunna.

– Döda kroppar har lämnats utanför bårhusen och på trottoarerna, säger Osama Aly, talesperson på räddningstjänsten, till CNN.

Stormen Daniel drog in över Libyen under söndagen och har orsakat katastrofala översvämningar i östra delarna av landet.

Hittills har 2 300 människor bekräftats döda av räddningstjänsten. Men 10 000 personer ska fortfarande vara försvunna – och dödssiffran väntas därmed stiga.

Bilder och videoklipp från landet visar katastrofområden med förstörda byggnader och gator, och hela kvarter som ligger under vatten.

– Våra team på marken gör fortfarande sin bedömning, men utifrån vad vi ser och från nyheterna som kommer till oss är dödssiffran enorm, säger Tamer Ramadan vid Internationella Rödakors- och Rödahalvmånefederationen (IFRC), till TT.

Invånare har svepts iväg

Hamnstaden Darnah i regionen Jabal al-Akhdar, och al-Marjs förorter ska vara de värst drabbade områdena.

Enligt WMO, FN:s meteorologiska organ, så har hela bostadsområden i staden Darnah i östra Libyen försvunnit.

– Invånare har svepts iväg med vattnet efter att två dammar kollapsat – vilket gjort situationen katastrofal och utom kontroll, skriver organisationen i ett uttalande.

Stormen ska ha nått sin kulmen den 10 september, enligt landets nationella metrologiska centrum. Då nådde vindarna en hastighet på 70-80km/h – och det kraftiga regnet orsakade de stora översvämningarna.

I staden Al-Bayda registrerades 414,11 millimeter regn, vilket ska vara ett nytt nederbördsrekord.

Bårhusen är fulla – lik på gatorna

Totalt har två dammar och tre broar kollapsat. I staden Darnah ska sjukhusen inte längre vara användbara och bårhusen är fulla, enligt Osama Aly, talesperson på räddningstjänsten.

– Döda kroppar har lämnats utanför bårhusen och på trottoarerna, säger Osama Aly till CNN.

Det råder stor brist på hjälp från räddningstjänst, och civila uppges samla ihop liken på gatorna.

Under måndagen låg stora delar av kommunikationen nere till följd av träd som fallit över elmaster.

Hela stadsdelar har svepts iväg i översvämningarna.

”Vet inte om de är vid liv”

Safia Mustafa, 41, och hennes två söner bor i Darnah. Mamman berättar för Reuters att de klättrade upp på taket av deras hem, och lyckades ta sig till närliggande by. På så sätt lyckades familjen fly – precis innan byggnaden kollapsade.

Safias son, 10-åriga Obai, säger till nyhetsbyrån att han bad till gud för att de skulle överleva.

Släktingar till boende i Darnah berättar för CNN att de är livrädda efter att ha sett klippen som sprids från förödelsen i staden – och har inte hört ett ord från deras familjemedlemmar.

Ayah har två kusiner i staden, och har inte kunnat nå dem sedan översvämningarna drog in.

– Jag är verkligen orolig. Jag vet inte om de är vid liv just nu, vi är alla livrädda, säger hon.

Politiska läget förvärrar räddningsarbetet

Det politiska läget i landet ska även hindra räddningsarbetet i landet, säger den libyske journalisten Abdulkader Assad till BBC.

– Människor lovas hjälp – men hjälpen kommer inte. Det finns inga räddningsteam, det finns inga utbildade räddare i Libyen. Allt från de senaste 12 åren har bara handlat om krig, säger han till kanalen.

När den tidigare ledaren Muammar Gaddafi avsattes och dödades 2011 så har landet präglats av våld och politiska splittringar. I dag finns det därför i praktiken två regeringar som styr landet. En från huvudstaden, och en annan som styr delarna där de värsta översvämningarna inträffat.

Trots splittringen har regeringen skickat ett plan till det drabbade området med 14 ton medicinska förnödenheter och över 80 läkare och ambulanspersonal.

– Det finns två regeringar i Libyen. Det saktar faktiskt ned hjälpen som kommer, eftersom att det är så förvirrande, säger Assad.

Tre volontärer från Röda korset som hjälpt till vid de drabbade områdena har dött, skriver IFRC-chefen Jagan Chapagain på X.

Följ ämnen i artikeln