Katter känner igen sina namn – men ibland ignorerar de dig

Publicerad 2019-04-06

Brukar din kisse lyssna när du ropar på den? Katter har nämligen stenkoll på sitt namn – något ny forskning visat.

Men det betyder inte de kommer så fort vi kallar dem.

Oavsett om din katt heter ”Misse” eller ”Karl-Gunnar” så känner den igen sitt namn. För kattägare har det troligen varit en självklarhet länge, men nu har även en studie visat att katter faktiskt har koll på sina namn.

Studien har utförts av forskare vid Sophiauniversitetet i Tokyo. Forskarna har studerat hur katter reagerar när de hör sitt namn och kommit fram till några slutsatser. Dels att katter ofta viftar på sina svansar, spetsar öronen och ökar uppmärksamheten.

Det var när forskarna läste upp flera olika ord och meningar, där katternas namn fanns bland dem, som våra fyrbenta vänner reagerade. På så sätt kunde forskarna få fram vetenskapliga bevis på att katter reagerar när vi ropar på dem, något AP rapporterat om.

Katter reagerar – får ofta belöning

Att din kisse hör att du ropar på den är däremot inte detsamma som att den förstår vad du faktiskt säger.

Det som får katter att reagera på sitt namn är att det ofta får belöning av något slag när man ropar ut det. Som att maten är serverad eller att det är gosstund i soffan.

Men det är inte bara kissar som kan känna igen sina namn. Studier på bland annat hundar har visar att de också känner igen sina namn. Hundar kan även känna igen hundratals andra ord vi människor säger.