Polisen varnar för knarkvapes

Ungdomar hittade okontaktbara på skoltoaletter

Publicerad 2024-01-18

Henrik Blusi, kommunpolis Sundsvall

Fyra tonåringar under 15 år har under veckan först till sjukhus efter misstänkta överdoser i Sundsvall.

I samtliga fall har ungdomar rökt så kallade vapes med okänt innehåll.

– De har blivit mycket påverkade och i vissa fall okontaktbara, säger Henrik Blusi, kommunpolis i Sundsvall.

Under tisdagen fick polisen i Sundsvall kännedom om de misstänkta överdoserna. Då hade redan två barn under måndagen och ytterligare två barn under tisdagen förts till sjukhus efter att ha rökt elektroniska cigaretter, även kallade vapes.

Polisens teori är att e-cigaretterna spetsats med en viss typ av drog.

– I botten finns det misstanke om narkotikabrott men sen får analysen visa vad det är. Det kan vara droger, höga halter av nikotin eller något helt okänt ämne, säger Henrik Blusi, kommunpolis i Sundsvall.

Samtliga ungdomar går på samma skola i Sundsvallsområdet och flera av barnen hittades av personal inlåsta på toaletterna.

– Ungdomarna har blivit mycket påverkade och i vissa fall okontaktbara. De är ju inte misstänkta för något brott men det är viktigt för oss att få veta vad det handlar om, säger Blusi.

Han menar att det skett en ökning i användandet av elektroniska cigaretter i samhället i stort och kallar detta för ”olyckligt”.

Arkivbild.

Polisen: Testa inte vapes

– Vi ser att det är mycket ungdomar som använder vapes. För det första måste man vara över 18 år för att köpa dessa så vi vet att det försiggår olaglig handel. Det går även att ladda dessa med saker de inte är avsedda för, det finns mycket att köpa på nätet och andra oseriösa butiker, säger Blusi.

Polisen vädjar nu till ungdomar om att vara oerhört försiktiga och inte ”testa” dessa vapes. Man uppmanar samtidigt föräldrar att prata med sina barn om riskerna med rökningen av e-cigaretter, ”då det inte alltid med säkerhet går att veta vad de innehåller,” skriver polisen på sin hemsida.

Polisen samverkar nu med skola och sociala myndigheter för att förhindra att fler drabbas.

– Personalen på den här skolan där ungdomarna anträffades har gjort ett otroligt jobb. Allt från att ta hand om dem till kontakt med sjukvården och med oss, säger Blusi.