66-åriga Evelyn tog tillbaka väskan från tjuven Monika

Misstänkt kvinnan efterlyst i hela Europa – polisen vill ha tips

Publicerad 2019-10-25

När Evelyn Johansson, 66, råkade ut för en stöldliga i mataffären vägrade hon ge vika.

Utan att tveka sprang hon ikapp en av Europols mest eftersökta kvinnor – och ryckte tillbaka sin stulna väska.

– Då släppte jag bara allt och rusade mot kassan, berättar hon i ”Efterlyst”, som sänds i TV3 och på Viafree.

På Europols lista över mest eftersökta kvinnor finns den svenska polisens efterlysning av 46-åriga Monika Rafaelova från Tjeckien.

Under 2016 och 2017 misstänks hon ha varit ute på stöldturné runt om i Sverige. Offren har främst varit äldre damer i affärer.

I obevakade ögonblick har Monika passat på att rycka väskor och plånböcker från pensionärernas shoppingvagnar.

”Rusade mot kassan”

66-åriga Evelyn Johansson är en av dem som har råkat ut för Monika. Hon berättar i tv-programmet ”Efterlyst” att hon stod vid fruktdisken på Ica Kvantum i Umeå när en kvinna lutar sig över för att ta en frukt.

– Hon luktade så djuriskt starkt med parfym så jag reagerade lite grann på henne, säger Evelyn i veckans Efterlyst.

Minuter senare försvinner Evelyns väska från shoppingvagnen. Hennes väninna upptäcker dock vad som händer och reagerar snabbt. Hon ropar att någon stulit Evelyns väska.

– Då släppte jag bara allt och rusade mot kassan. Så såg jag två personer inte så långt framför mig som inte hade någon vagn eller korg, och när jag kom närmare kände jag igen doften.

Vädjar till allmänheten

På övervakningsfilmen från mataffären ses Evelyn springa ikapp Monika och hennes kumpan. Genom att ta tag i Monikas jacka lyckas Evelyn stoppa henne och ta tillbaka sin stulna väska.

Många andra har inte haft samma tur. Runt om i Sverige har sammanlagt ett 50-tal pensionärer råkat ut för den stöldliga som Monika av polisen misstänks vara en del av.

Flera i stöldligan är inte längre på fri fot. Nu hoppas polisen att iakttagelser från allmänheten även ska hjälpa dem i jakten på Monika, som misstänks för flera fall av grov stöld och bedrägeri.
 

Efterlyst sänds i TV3 på torsdagar klockan 20.00 och på Viafree när du vill. Tipsnumret till Efterlyst är 08-702 00 90.

Följ ämnen i artikeln