Larm om ökat våld i hemmen i Australien

Reporter: TT

Publicerad:
Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.
Foto: Mick Tsikas/AP/TT
Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.

Fler kvinnor än vanligt söker hjälp för våld i hemmet i Australien. Ökningen har skett sedan vissa av landets verksamheter har fått stänga för att bromsa coronavirusets framfart.

Sökningarna på Google efter hjälp mot våld i hemmet har ökat med 75 procent sedan åtgärderna för att hindra spridningen av coronaviruset infördes, enligt Australiens premiärminister Scott Morrison. Därför har regeringen avsatt 150 miljoner australiska dollar (motsvarande ungefär 915 miljoner kronor) till särskilda telefonlinjer dit både offer och förövare kan vända sig för stöd.

– Vi måste lägga mer resurser på att stödja människor som är och kan bli sårbara, säger Morrison.

Över 40 procent av de som jobbar hos organisationen Women's Safety i delstaten New South Wales har rapporterat en ökning av antalet klienter den senaste tiden, varav över en tredjedel kopplas direkt till virusutbrottet. I delstaten Victoria vittnar kvinnostödsorganisationen Wayss om att polisen har bett dem om hjälp nästan dubbel så många gånger som vanligt den senaste veckan. De beskriver övergrepp på en nivå som de inte tidigare har sett.

Det finns flera rapporter om att förövare använder sjukdomen covid-19 som en ursäkt för varför varken de själva eller offret kan lämna huset.

Publicerad: