Homosexuella pryglas offentligt – under kungens besök

Publicerad 2017-05-25

Inför hundratals åskådare pryglades två män – för att de haft sex. En islamisk domstol utfärdade straffet.

Samtidigt var kung Carl XVI Gustaf på statsbesök i landet.

– Alla människors lika värde är en central värdering i Sverige. Tyvärr delas inte den värderingen överallt i världen, säger kung Carl XVI Gustaf till Aftonbladet.

En i taget fick männen gå ut på scenen för att ta emot slag med en käpp.

Tysta och med huvudet nedböjt straffades de med 82 slag vardera – för att de är homosexuella och har haft sex, skriver Reuters.

Straffen utfärdades i provinsen Aceh i Indonesien – samtidigt som det svenska kungaparet var på besök i landet.

Frågan har diskuterats

Under onsdagen är kungen och drottningen kvar i Indonesien. Kungen beklagar att människor inte behandlas som lika mycket värda i alla länder.

– Alla människors lika värde är en central värdering i Sverige. Tyvärr delas inte den värderingen överallt i världen, säger kung Carl XVI Gustaf till Aftonbladet.

Kungen säger också man har talat om HBTQ-personers situation under statsbesöket.

– Vi har under detta statsbesök i Indonesien haft ett stort antal bilaterala möten på olika nivåer. Bland annat mellan företrädare för våra länders regeringar. Den aktuella frågan om HBTQ  och bestraffningen har belysts under statsbesöket, säger kungen.

Islamisk lag

2014 instiftade Aceh, en provins i Indonesien, en antigay-lag och det här tillfället var första gången den användes. Provinsen är känd som Indonesiens mest konservativa, där homoäktenskap kriminaliserats och strikta sharialagar råder

Följ ämnen i artikeln