Så kan du hjälpa katastrofens offer

Uppdaterad 2011-03-15 | Publicerad 2011-03-13

”Svenskarna har skänkt mycket pengar i helgen”

Nyhetsbilderna från Japan skär rakt in i våra vardagsrum.

Brinnande hus och städer utraderade av dödsvågorna.

Röda korset vittnar om att svenskarnas hjälpvilja är stor – mycket pengar har kommit in i helgen.

Internationella hjälporganisationer var snabbt på plats med lokal personal i de hårdast drabbade japanska områdena. I Sverige står bland annat Rädda barnen, Frälsningsarmén och Röda Korset redo att ge mer stöd – samla in pengar och skicka experter och andra resurser.

– Vi har en katastroffond. När det händer sådant som i Japan behöver vi inte vänta på att folk skänker pengar utan vi kan använda pengar som har kommit in tidigare, säger Mari Mörth, katastrofchef Rädda barnen i Sverige.

Svenska pengar strömmar in

Röda korset har i helgen märkt en markant ökning av gåvorna från svenskarna till sitt katastrofshjälpskonto. 110 000 kronor kom in mellan fredag och söndag eftermiddag, uppger Malin Barnö, RK:s projektledare för insamlingar.

– Det är mycket mer än en vanlig helg. Det är direkt kopplat till jordbävningen i Japan. När man ser förödelsen vill man gärna skänka pengar. Empatin blir tydlig när man ser bilder på tv och tidningar. Det är vår mänskliga natur att vilja hjälpa till när människor är i nöd, säger Malin Barnö.

Hjälpa barn hitta föräldrarna

Rädda barnens japanska hjälpteam i katastrofens kärna skapar sig nu en bild av behoven och när en förfrågan kommer står Rädda barnen i Sverige redo.

– En av våra första insatser är att titta om det är några barn som förlorat kontakten med sina föräldrar, de barnen är väldigt utsatta. Då gäller det att hitta några släktingar eller en kusin, som barnet känner sig tryggt med. Det är en av de första insatser som dessa behovsteam gör, berättar Mari Mörth.

Röda korset har en efterforskningshjälp för anhöriga som slitits isär i kaoset. "Familylinks" nås via länk på svenska Röda korsets hemsida (www.redcross.se).

Skapar barnvänliga platser

Mari Mörth är ansvarig för Rädda barnens svenska team. Det är specialiserat på trygghet och skydd för barn och kan skickas till katastrofområden. Konkreta insatser kan vara att ordna en slags dagisverksamhet för drabbade familjer. För att hjälpa föräldar som måste leta mat, eller reda upp krisen, och ge barn tid att prata och träffa andra barn.

– Vi sätter upp trygga och barnvänliga platser. Det kan vara aktuellt i både Japan och Libyen, säger Mari Mörth.

– I Japan handlar det om att hitta fysiskt trygga platser. Där det inte kan komma vågor och där barn inte är rädda för att det ska ramla ner något när det är efterskalv. Där de kan koppla av och leka med andra barn.

Frälsningsarméns högkvarter i Tokyo skakade kraftig i megaskalvet i fredags och personalen förstod direkt allvaret. Redan på kvällen skickades räddningsteam till staden Sendai, 40 mil norr ut, för att hjälpa nödställda och få en bild av det enorma hjälpbehovet.

Enligt Bert Åberg, informationschef på Frälsningsarmén i Sverige, är det dock oklart om någon svensk frälsningssoldat kommer att åka till Japan.

– Vi har en svensk som ingår i det internationella räddningsteamet. Han visste inte det i går när jag pratade med honom. Men det här kommer ju bli en långgående insats, säger Bert Åberg.

Rädda barnen:

Så kan du hjälpa japanska offer genom Rädda barnen:

Har en katastroffond. Inget beslut i helgen om direktinsamling till Japan. Tar måndag formellt beslut om att använda pengar ur fonden dit, enligt katastrofchef Mari Mörth.

Kan jag vara säker på att mina pengar går till Japan?

Nej. Det går till katastroffonden och sedan tas pengar därifrån till olika katastrof. Pengarna är inte öronmärkta till Japan.

– Vi har stor kontroll på att pengar kommer fram, just för att vi har japanska Rädda barnen på plats, säger Mari Mörth.

Hit kan du skicka din gåva:

Du kan stödja Rädda Barnens katastrofarbete runt om i världen genom att stödja katastroffonden:

https://www.rb.se/geengava/katastroffond/pages/geengavakatastroffond.aspx

Eller sms:a: 10KATASTROF (10 kr) eller KATASTROF (50 kr) till 72950

Eller via plus/bankgiro: 902003-3. Ange "katastrof".

Frälsningsarmén:

Så kan du hjälpa japanska offer genom Frälsningsarmén:

– Frälsningsarmén har en ständig insamling till katastrofer. Vi skickar pengar direkt när det händer en katastrof och kommer under måndagen bestämma vad som händer med den här fonden, hur stor summa vi kommer skicka, uppger informationschef Bert Åberg.

Kan jag vara säker på att mina pengar går till Japan?

Parallellt går det att skicka pengar genom att själv ge ett aktivt bidrag och då går det bidraget direkt Japan, lovar Bert Åberg.

SMS:a HJÄLP till 72950 så skänker du 50:- till Frälsningsarméns katastrofarbete

Det går också att skänka pengar direkt online via hemsidan www.fralsningsarmen.se. I raden "Jag vill att pengar går till" ska man välja "Katastrofhjälp". Du kan skänka 100-300 kronor eller valfritt belopp och betala via kontokort eller internetbanken.

– När man gör det via internetbank kan man skriva Japan men när man gör det via hemsidan kan man inte skriva japan men just nu går det till Japan, lovar Bert Åberg.

Gåva till katastroffonden: Görs med inbetalningskort eller egen internetbank till Postgiro: 90 04 80-5 eller bankgiro: 900-4805 Märk inbetalningen "Japan".

Röda Korset:

Så kan du hjälpa japanska offer genom Röda Korset:

Röda korset i Sverige tar emot kontantstöd. Beslutade i fredags att öppna "katastrofreserven" och ge stöd till jordbävningsoffer i Stillahavsområdet. Om Röda korset i Japan begär kommer det göras större insamlingsinsatser här. Beslut kan komma måndag.

Kan jag vara säker på att mina pengar går till Japan?

– De som har skänkt pengar till katastrofhjälpskontot under helgen, de pengarna kommer gå till Japan eller andra länder i område som drabbats, säger RK:s katastrofrådgivare Nina Paulsen.

Röda korset räknar också med att skicka insamlingsmedel till Kurily-regionen i Ryssland där 11 000 evakuerades från tsunamihot, behov av lakan och hygienartiklar. Och Papua Nya Guinea.

Hit kan du skicka din gåva:

Röda korsets Katastrofhjälpskonto nås direkt online via hemsidan: www.redcross.se/teman/tsunami-japan/

Här kan du själv välja hur mycket du vill skänka (200 kronor räcker till 6 vattendunkar) och om du vill betala via internetbank, hemskickad avi eller betalkort.

SMS:a AKUT JAPAN till 72900 för att skänka 100 kronor.

Plus: Röda korset har öppnat en särskild jourtelefon för den som är oroliga för anhöriga eller återupplever traumatiska minnen med anledning av katastrofen i Japan: tel 040-32 65 35.

Läkare utan gränser

Så kan du hjälpa japanska offer genom Läkare utan gränser:

Gåvor går inte att öronmärka till Japan. Läkare utan gränser samlar numera allt i en akutfond.

– Det startade efter tsunamin 2004 då det samlades in så mycket pengar, som sedan inte kunde användas. Vi startade akutfonden och de människor som hade öronmärkt pengar ringde vi upp en och en och frågade om det var okej att använda dem där behoven är som störst, förklarar pressekreterare Malin Lager.

Kan jag vara säker på att mina pengar går till Japan?

Nej. Inget sådant beslut ännu. Läkare utan gränser uppmanar istället folk att skänka till akutfonden.

Hit kan du skicka din gåva:

Det går att ge en gåva direkt online på hemsidan: www.lakareutangranser.se/gava/

Fungerar också att göra en insättning:

Plusgiro: 90 06 03-2

Bankgiro: 900-6032

Eller SMS:a genom att skicka ordet LIV till 72990 (50 kr)

Följ ämnen i artikeln