Uppmaningen: Var extra vaksamma

Publicerad 2023-10-13

Israeler och judar runt om i världen uppmanas av Israels regering att vara vaksamma i dag.

Varningen kommer efter att en tidigare Hamasledare uppmuntrat muslimer att ”visa sin vrede” till stöd för palestinier.

Följ ämnen
Israel

Israels nationella säkerhetsråd och utrikesdepartement har gått ut med en uppmaning till israeler och judar runt om i världen att vara extra vaksamma i dag, rapporterar Jerusalem Post.

Detta med anledning av att den förre Hamasledaren Khaled Meshaal uppmuntrat muslimer världen över att ”visa sin vrede överallt” till stöd för palestinier.

I ett gemensamt uttalande skriver de båda myndigheterna att ”det är troligt att protester kommer att hållas i olika delar av världen, vilket kan leda till våldsamheter”, enligt tidningen.

”Försöker mobilisera”

Det var i tisdags som Khaled Meshaal sa: ”Vi måste bege oss till torgen och gatorna i den arabiska och islamiska världen på fredag,” i ett inspelat uttalande som skickats till nyhetsbyrån Reuters.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp har sagt till TT att uppmaningen i värsta fall kan få enskilda personer – även i Sverige – att ta till våld.

– Meshaal försöker mobilisera palestinier som lever i diasporan, framför allt i närliggande länder som Jordanien och Libanon, men också i väst, där vi säkert får se publika demonstrationer på fredag, sa Ranstorp till nyhetsbyrån i går.

– Självfallet ökar det hotet mot vår judiska minoritet och det är jätteallvarligt.

”Förs bakåt i tiden”

En del protester och liknande uppmaningar har redan förekommit i Sverige. Aftonbladet har tidigare rapporterat om människor som firat attacken mot Israel.

Ranstorp säger till TT att de protester som hittills skett varit ”lågskaliga”, men oacceptabla, och att det är ”mycket allvarligt i en demokrati” att ge sig på personer som associeras med Israel och judendomen.

Han säger också:

– Allt det här skadar ju den palestinska kampen också. Den förs bakåt i tiden många år och det kommer ta lång tid att reparera.

”Intensifierar arbetet”

Polisen skriver i ett mejl till Aftonbladet att man löpande följer omvärldsläget och ”vidtar förebyggande åtgärder om vi ser att konflikter kan påverka ordning och säkerhet”.

Buster Mirow Emitslöf, pressekreterare vid polisens nationella mediecenter, skriver också:

”I polisens redan pågående arbete med anledning av det försämrade säkerhetsläget ingår att upprätthålla en lägesbild som nu även omfattar den eskalerade situationen i Israel/Gaza. Polismyndigheten intensifierar arbetet i samverkan med berörda myndigheter, aktörer och samfund. Bedömning av hotbild mot personer med judisk eller palestinsk bakgrund är en del av detta arbete”.

Militärpolis utanför en synagoga i Turin.

Säpo: Följer omvärldsläget

Säkerhetspolisens presstalesperson Adam Samara säger till Aftonbladet att Säpo ett flertal gånger, och inte minst i samband med att den svenska terrorhotsnivån höjdes, både kommunicerat att hotet mot Sverige har förändrats, och att hotet från våldsbejakande islamister har ökat:

– Vi följer såklart kontinuerligt omvärldsläget och huruvida det kan påverka Sveriges säkerhet. Av naturliga skäl har vi svårt för att gå in på vår operativa verksamhet.