Saadeh, 47, hyllar attackerna: ”Vi har ingen annan än Hamas”

Uppdaterad 2023-10-14 | Publicerad 2023-10-10

Statsministern och flera andra politiker har kraftigt fördömt det firande som uppstod i flera svenska städer efter Hamas attack mot Israel.

Aftonbladet har träffat några av dem som deltog i manifestationerna.

– Vi har ingen annan än Hamas. De är de enda som försvarar Palestina, alla andra pratar bara, säger Saadeh, 47.

Följ ämnen
Israel

Under söndagen åkte en karavan om cirka 200 bilar runt i Malmö med Palestinaflaggor hängande ut genom rutorna. Man spelade hög musik och tutade. Polisen uppfattade det som en bilburen manifestation. Enligt uppgifter till SVT gjordes därför en anmälan om brott mot ordningslagen.

På måndagskvällen var det dags igen.

Denna gång var ett trettiotal bilar i omlopp med musik och palestinska flaggor.

Liknande scener utspelade sig i Helsingborg under helgen. Händelserna har mötts av en kritikstorm eftersom det uppfattas som en hyllning till terroristgruppen Hamas attack av Israel. Statsministern Ulf Kristersson uttalade sig till SVT och kallade agerandet ”groteskt”.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) håller samma linje.

– Ingenting kan ursäkta att oskyldiga människor mördas, torteras eller kidnappas. Att fira detta är avskyvärt. Oavsett hur extremt svår situationen är i Palestina, säger Andersson till Aftonbladet.

Palestinier boende i Malmö har kört runt med flaggor i Malmö vid flera tillfällen efter att Hamas attackerat Israel. Under måndagskvällen gick en bilkaravan genom stadsdelen Möllevången.

”Vi har ingen annan än Hamas”

Men palestinier boende i Malmö vill förklara varför Hamas attack av Israel resulterade i glädjescener.

– Vi har ingen annan än Hamas. De är de enda som försvarar Palestina, alla andra pratar bara. Israel vill inte ha fred, de säger hela tiden ”vi vill ha fred” men vi har gett upp allt och de jagar oss in i lägren för att döda oss, säger 47-åriga Saadeh fortsätter:

– Det är som att om någon tar över ditt hem och ger dig bara balkongen att vara på.

Saadeh menar att det är något unikt som har hänt för det palestinska folket. Därför blir det glädjeyttringar i form av bilkaravaner och flaggviftande. Många hoppas på att få tillbaka ockuperad mark.

– Det är första gången som det palestinska folket agerar på det här sättet. Tidigare har man bara stått vid gränserna. Det är första gången som de tar sig över gränserna.

Vad tycker du om att Hamas dödade civila personer på en festival?

– De civila skulle inte ens ha varit där. Vi är såklart emot att civila dödas men i Palestina finns inga civila, de är bara kolonisatörer, säger han och fortsätter:

– De festar på ställen där barn och oskyldiga palestinier har dött tidigare. Min farfar dog där.

– I den här tiden har vi ingen annan än Hamas. De är de enda som försvarar Palestina, alla andra pratar bara, säger Saadeh.

Saadeh sitter i mitten av en grupp palestinier som samlats utanför Rosengård köpcentrum i Malmö. De pratar lågmält med varandra. Blickarna är trötta. Ibland bryts mumlet av telefonsignaler. Det är vänner och släktingar som försöker uppdatera dem om vad som händer i Gaza.

Då och då hörs ljudet av bomber och upprörda skrik när någon i gruppen öppnar ett videoklipp på Tiktok. En av männen tränger sig fram till Aftonbladets team. Han vill gärna visa en video.

– Titta, titta, det är här Gaza för en timme sedan, säger mannen.

Klippet visar en total förödelse på en gata efter, vad som förmodas vara, en raketattack från Israel. Gatan är fylld av bråte och söndertrasade bilar och allt är täckt av ett mörkgrått, nästan svart damm. Filmaren vandrar runt i bråten och sveper över döda kroppar. Vissa så illa tilltygade att det är svårt att avgöra om det är en människa eller en bit av en fåtölj.

En man sitter upp. Han lever men är skadad.

– Varför publicerar inte svenska medier det här? Man berättar om vad som händer i Israel men väldigt lite om det som sker i Gaza nu, säger mannen.

Ahmad är upprörd över att ingen hjälper palestinier - så som omvärlden har hjälpt folket i Ukraina.

”Rev i mitt hjärta”

Männen på bänken är alla överens om att det är fruktansvärt när civila dödas. Oavsett om det är israeler eller palestinier.

– Jag är emot att civila och barn dödas. Men detta har hänt oss i flera år och då säger ingen något. Men nu när det händer Israel öppnar ni ögonen. Varför öppnar ni bara ögonen när det händer i Israel? säger 36-årige Ahmad.

Han tycker att palestinier har rätt att försvara sig och ta tillbaka sin mark. Han och flera av de andra männen utanför köpcentret på Rosengård menar att Hamas attack väckte en strimma hopp. Hopp om ett fritt Palestina.

Mohannad, som själv uttryckt sig positivt på sociala medier om Hamas attack på Israel, förklarar det så här:

– Vi vet alla att Hamas är terrorstämplade. Men de flesta palestinier ser dem som sin motståndsrörelse. Så jag förstår reaktionen. Det är första gången man kan se på tv att de ”våra” tar någon from av mark , säger Mohannad.

Han är ursprungligen från Syrien och har själv upplevt ett krig.

– Det rev i mitt hjärta när jag såg på tv hur civila israeler i morgonrock blev attackerade i öknen. Ingen ska behöva uppleva det – varken israeler eller palestinier.

Mohannad menar att situationen i Gaza har lett fram till det som sker nu.

– Det är förtryckta människor. De har varit fängslade i världens största fängelse i 14 år. Det bor minst två miljoner på en remsa som är cirka 40 kilometer lång och 7 kilometer brett. Det föder terrorism.

Oroliga palestinier utanför Rosengård centrum under måndagen. Det stora samtalsämnet var bomber mot civila i Gaza.

”Har inte i Sverige att göra”

Magdalena Andersson (S) påpekar att Hamas inte är palestiniernas representanter utan har egen, farlig, agenda.

– Hamas representerar inte Palestina, det är en extremistisk terroristgrupp vars mål är att utplåna Israel, säger Magdalena Andersson och fortsätter:

– En fredlig tvåstatslösning är enda vägen framåt.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tycker att de som firar terroristattacker borde lämna Sverige.

- Att låta sig representeras av en terrororganisation som mördar gamla, kvinnor och barn, och därtill fira dessa våldsdåd, är vedervärdigt. Människor som ägnar sig åt att fira tortyr och urskillningslöst mördande har inte i Sverige att göra.

Liberalernas Johan Pehrson menar att manifestationer med palestinska flaggor i denna stund är antisemitism.

– Inte sedan Förintelsen har så här många judiska liv släckts på en och samma dag. Att då ge sig ut på gatorna för att fira är inget annat än avskyvärd antisemitism, säger Johan Pehrson (L).

Märta Stenevi (MP) kallar Hamas agerande för ”bestialiska terrorattacker”. Hon vill se ett snabbt eldupphör samtidigt som omvärlden måste stötta civila.

– De extrema förhållanden som Israels ockupation och förtryck utgör har skapat en situation av total hopplöshet för många palestinier. Hamas terror behöver stoppas samtidigt som det palestinska folket behöver omvärldens stöd för att bygga upp en framtid i fred.

Aftonbladet har sökt Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD), Nooshi Dadgostar (V) och Muharrem Demirok (C) för en kommentar.

Många palestinier samlades på parkeringen utanför Rosengård centrum på måndagskvällen. Man ville visa sitt stöd för Palestinier i Gaza.