Omfattande Gazaprotester på universitet i USA

Publicerad 2024-04-23

Omfattande protester kopplade till kriget i Gaza pågår på flera amerikanska toppuniversitet.

Columbia University i New York har gått över till digitala lektioner – för att lugna spänningarna.

– Judar är rädda på Columbia, så enkelt är det, säger studenten Nicholas Baum, 19, till nyhetsbyrån AP.

Följ ämnen
Israel

En våg av protester sprider sig på amerikanska universitet.

På prestigefulla Columbia University i New York byggde en stor grupp demonstranter ett ”Gaza-solidaritetsläger” på universitetsområdet i förra veckan. De krävde samtidigt att institutionen ska kapa alla band till Israel på grund av kriget och den humanitära krisen i Gaza.

Flera demonstranter greps av polis.

Samtidigt har det kommit larm om att judiska studenter hotats och utsatts för antisemitism.

19-årige studenten Nicholas Baum säger till nyhetsbyrån AP att demonstranter under helgen ”uppmanat Hamas att spränga Tel Aviv och Israel”.

– Judar är rädda på Columbia, så enkelt är det. Det har varit så mycket baktalande om sionism att det spillt över till att baktala judendom.

Rabbinens uppmaning

Rabbinen Elie Buechler, som är kopplad till universitet, uppmanade på söndagen 300 studenter med judisk bakgrund att undvika universitetsområdet eftersom ”Columbia Universitys säkerhetspersonal och New York-polisen inte kan garantera judiska studenters säkerhet”.

Även USA:s president Joe Biden har reagerat.

”De senaste dagarna har vi sett trakasserier och uppmaningar till våld mot judar. Denna flagranta antisemitism är förkastlig och farlig och har ingen plats på universitetscampus eller någonstans i vårt land”, sa han i söndags, enligt CNN.

 

Demonstranter som har byggt ett ”Gaza-solidaritetsläger” på universitetsområdet. I förgrunden ett plakat med texten ”Sluta finansiera folkmord”.

Arrangörerna, två studentgrupper, uppger i ett uttalande att deras protester varit fredliga, och att de som ägnat sig åt rasism och uppvigling inte är studenter, utan andra som samlats utanför campus.

Även andra grupper, som Jewish Voice for Peace, uppger på sociala medier att den större delen av protesterna varit fredliga, och att miljön på universitetet länge varit fientlig mot både studenter med palestinska rötter och med judiska rötter som protesterat mot kriget.

Digital undervisning

– Columbiastudenter som organiserat sig i solidaritet med Palestina – däribland judiska studenter – har trakasserats, hängts ut, och nu gripits av polis. Det är detta som är de huvudsakliga hoten mot judiska Columbiastudenters säkerhet, säger Jonathan Ben-Menachem, som pluggar på Columbia University, till CNN.

I ett försök att lugna stämningen har universitetets ansvariga nu beslutat att undervisningen ska hållas digitalt fortsättningsvis.

Pro-israeliska motdemonstranter.

”Inte ens krävt vapenvila”

Samtidigt har protester skett på flera lärosäten i USA, bland andra New York University, Yale, och Massachusetts Institute of Technology (MIT). På Harvard har anrika gården Harvard Yard stängts för alla utom studenter.

Vid Yale, som ligger i Connecticut, greps 45 personer i samband med demonstrationerna, skriver AP.

På MIT i Massachussets är studenten Prahlad Iyengar en av de som slagit upp ett tält på campus.

– MIT har inte ens krävt en vapenvila, det är ett krav vi har, helt klart, sa han i går till nyhetsbyrån.

Poliser på plats vi demonstrationerna. Flera demonstranter ska ha gripits.