Nya bevisen i jakten på Maruas mördare: ”Var helt avgörande”

Publicerad 2023-07-22

Efter 20 år kom genombrottet.

En 43-årig man åtalas nu misstänkt för mordet på 18-åriga Marua Ajouz i Malmö.

– Vi har fått fram helt avgörande information som varit en förutsättning för att det skulle kunna bli ett åtal, säger Bo Lundqvist, kriminalkommissarie och chef för Kalla fall-gruppen i Malmö.

Mordet på Marua Ajouz såg ut att förbli olöst. 2002 försvann hon när hon lämnade hemmet.

I över 20 år såg mordet ut att förbli olöst – men i december 2022 kom vändningen.

Ex-pojkvännen, en 43-årig man, som tidigare förekommit i utredningen häktades och på fredagen åtalades han misstänkt för att ha mördat Marua genom att skjuta henne inne i en lägenhet i Malmö.

Bo Lundqvist är chef för Kalla Fall-gruppen i Malmö och har följt fallet med Marua Ajouz. Att fallet nu går till åtal beskriver han som ett genombrott.

– För oss är det viktigt att kunna komma till ett åtal i ett ärende och det absolut viktigaste är, i och med att man nu kommer till ett åtal, så får anhöriga och andra möjlighet att bilda sig en uppfattning över vad som har hänt, säger Bo Lundqvist.

Grundar sig på förhör

I 20 år har polisen arbetat med fallet.

– Det har varit tungt för oss att inte fullt ut kunna dela med oss framför allt till anhöriga vad det är som har hänt deras dotter. Det är en tillfredsställelse för oss i all den sorg och tragik som finns i den här händelsen, säger Bo Lundkvist.

Att mordet på Marua Ajouz nu har kunnat gå till åtal bygger bland annat på muntlig bevisning och förhörsuppgifter med såväl gamla som nya vittnen, menar åklagare Tomas Olvmyr.

– Det har varit en omfattande utredning där vi lagt pussel med väldigt många delar, men två stora bitar är att man fann kroppen 2017 och kunde konstaterade en skada i halsen eller nacken som överensstämmer med en skottskada. Den andra delen är den muntliga informationen om vad som hänt, som framkommit under senaste åren, säger Tomas Olvmyr.

Bo Lundqvist förklarar att det inte är ovanligt att det efter en tid kan bli lättare för vittnen att prata.

– Man kanske har känt sig förhindrad från att prata tidigare men plötsligt så kan man det. Man kanske inte har förstått vilken betydelse det har haft. Jag vill också trycka på att många av de som vi har pratat med och hållit förhör med är personer som man tidigare pratat med under utredningen, säger Bo Lundqvist.

I december 2002 försvann 18-åriga Marua när hon skulle handla julklappar med vän i Malmö.

Nya forensiska verktyg

Den nu åtalade mannen misstänktes redan 2003, men bevisningen mot honom höll inte då.

– Han var en av dem som misstänktes 2003, men då hade man bara hittat en del av kroppen och de forensiska verktygen som vi har i dag fanns inte riktigt då. Stora delar av den muntliga bevisningen hade vi inte heller då, säger Tomas Olvmyr.

Hur ser du på att närstående redan 2003 berättade i förhör att den nu åtalade mannen pratat om att han dödat kvinnan och styckat kroppen?

– Vissa delar av de uppgifterna har funnits sedan då, men de har blivit tydligare och starkare de senaste åren. Uppgifterna har nog funnits där hela tiden om vad som hänt, men det gör ju skillnad om vem som lämnar uppgifter, varifrån informationen kommer och hur detaljerade uppgifter är, säger Tomas Olvmyr.

Att den misstänkte mannen inte åtalas för brott mot griftefriden har att göra med att det gått för lång tid sedan brottet begicks, det är preskriberat.

– Vi är nöjda med att vi kommit så långt att domstolen ska få pröva detta. Sedan är man ju oskyldig tills dess att domstolen beslutar om hur man ska avgöra detta, säger Tomas Olvmyr.

Hösten 2003 gjorde svampplockare ett fasansfullt fynd i  Torup i Skåne – ett kranium i en svart sopsäck.

Den misstänkte mannen nekar till brott.

– Han förnekar gärningen, säger mannens försvarare advokat Jesper Montan.

Följ ämnen i artikeln