Hon blir första muslimska kvinnan i kongressen

Rashida Tlaib ska stoppa Trumps diskriminering av muslimer

DEARBORN, MICHIGAN. President Donald Trump har gjort allt för att stoppa muslimer från att resa in i USA.

Men han kan inte stoppa Rashida Tlaib från att bli den första muslimska kvinnan i kongressen.

Hon ser som sin främsta uppgift att göra allt för att motverka Trumps diskriminering av muslimer.

När vi kör längs en av huvudgatorna i Dearborn, en förort till Detroit, känns det som vi lika gärna kunde vara någonstans i Mellanöstern som i USA. Alla skyltar är på arabiska. Många har också engelsk text men inte alla.

I ett gathörn ligger en moské omgiven av flaggor med enbart arabisk text.

Känslan av att vara i Mellanöstern förstärks när Haider Aljebori öppnar hänglåset till sitt kontor som finns bakom en massiv ståldörr. Han jobbar i ett fönsterlöst rum med nakna betongväggar. På golvet ligger pappersbitar och annat skräp. En kontorsstol är lagad med många vändor av silvertejp. Vi hade lika gärna kunnat vara i hans hemstad Bagdad som Dearborn.

Haider hjälper lokalborna med att göra sina deklarationer.

– Nästan alla mina kunder kommer från Mellanöstern, konstaterar han.

Rashida Tlaib vill stoppa Trumps diskriminering mot muslimer.

Bush favorit

Han har bott 25 år i USA och är numera amerikansk medborgare. Hans engelska är långtifrån perfekt men i den här omgiven klarar han sig bra.

– Man kan lyckas här i USA om man jobbar hårt, säger han och lutar sig tillbaka i stolen.

Däremot är han inte nöjd med den förändring i samhället som han sett sedan Donald Trump blev president.

– Vanliga amerikaner har blivit mer fientliga mot oss. När jag är och handlar eller rör mig på stan märker jag att vita amerikaner är rädda för mig. Misstänksamma. Jag tror det beror på Trump.

Haider Aljebori knappar på sin ålderdomliga dator och vrider på skärmen så att jag ska se. Där finns en bild då han möter den förre presidenten George W Bush. Aljebori jobbade som tolk åt amerikanerna under Irak-kriget.

– Bush är min favorit för att han störtade Saddam, säger han och ler nöjt vid minnet.

Viktig motvikt

Men Aljebori är nästan lika exalterad över Rashida Tlaibs framfart i politiken. Eftersom det 13:e distriktet som hon representerar i Michigan är så dominerat av demokraterna har hon inte någon motståndare. Hon är i praktiken garanterad en plats i representanthuset.

– Det är jätteviktigt att vi får fler representanter i kongressen som tillvaratar våra intressen. Rashida kommer att ge amerikanerna en bra bild av muslimska kvinnor. Framförallt blir hon en motvikt mot den anti-muslimska retorik som Trump driver.

I nuläget finns det bara två muslimska kongressledamöter, båda män. Men i mellanårsvalet till kongressen var det hela 90 muslimska kandidater som ställde upp i primärvalen till mellanårsvalet. Långt många fler än vid något tidigare val. Det är uppenbart att trycket från Trump uppmuntrat dem att engagera sig politiskt.

Rashida Tlaib är född i USA i en palestinsk invandrarfamilj. Hon är äldst i en syskonskara av 14 barn.

Inga applåder från Trump

Hon är känd för att hon störde ett möte med Donald Trump när han försökte bli president. Hon har sagt att det egentligen var mot hennes principer att göra det.

– Men jag drog slutsatsen att den mest patriotiska och modiga gärning jag kunde göra var att konfrontera Trump och hans antiinvandrings och antimuslimska retorik. Jag ställer inte upp i valet för att bli historisk. Jag ställer upp för att försöka rätta till orättvisor och på grund av att mina söner ifrågasätter sin tillhörighet i samhället och sin muslimska identitet.

Med lite tur får Rashida Tlaib sällskap i kongressen av ytterligare en muslimsk kvinna. Ilhan Omar, som kom som flykting från Somalia när hon var tolv år och i motsats till Rashida bär slöja, ställer upp för demokraterna i ett valdistrikt i Minneapolis, Minnesota som demokraterna alltid brukar vinna. Men i motsats till Tlaib har hon en motkandidat.

Därför har Rashida Tlaib skickat flera av sina frivilliga valarbetare till Minneapolis för att hjälpa henne.

– Jag ser fram emot att Ilhan och jag tillsammans ska promenera över kongressgolvet som de två första muslimska kvinnorna.

Knappast en syn som Donald Trump kommer att applådera.