Svenskättlingen Dan: Trump är som Kalle Anka

Trump har inte många vänner i USA:s svenskbygd

Uppdaterad 2018-11-06 | Publicerad 2018-11-01

FARMINGTON HILLS, MICHIGAN. Dan Nelson visar oss stolt Svenska klubbens hus med svensk flagga vid infarten, midsommarstång på gräsmattan och en älgkopia i hårdplast i skogsdungen.

Michigan röstade med knapp marginal för Trump i presidentvalet men bland svenskättlingarna vi träffar har han inte många vänner.

Delstaten Michigan tillhör kanske inte de mest klassiska svenskbygderna i USA men det finns tillräckligt många svenskättlingar här för att hålla igång svenskklubben i Farmington Hills, en halvtimmes bilresa från Detroit. Här finns en faluröd stuga även om det är små plattor av tjärpapp i stället för tegeltak. När Ikea öppnade i Michigan inredde företaget stugan med sina möbler.

– Vi hade aldrig haft råd att göra det själva, säger Dan Nelson, ordförande i Swedish club och den som har hand om mycket av skötseln.

Han har varit republikan i hela sitt liv och alltid röstat på republikanernas presidentkandidat. Ända fram till valet 2016.

– Jag kunde helt enkelt inte förmå mig att rösta på Trump. Han har drivit partiet så långt högerut att jag inte längre känner igen det.

När jag ber Dan Nelson beskriva hur Donald Trump skött jobbet i Vita huset sammanfattar han med ett ord: Pinsamt.

– Han är som seriefiguren Kalle Anka. Gapig och högljudd. Vissa saker kan han säkert ha rätt i men han har en sån aggressiv framtoning. Han säger så många dumma saker. Han verkar vara bästa vän med Putin medan han säger hemska saker om Kanadas Trudeau, Merkel och andra allierade. Allt blir bara som en stor show.

Svensk hockeytröja

Dan Nelson bär med stolthet en svensk hockeytröja som han fick på en av Detroit Red Wings hemma matcher.

– Vi har haft så många svenskar som spelat där.

Han börjar räkna upp namn. Lidström, Zetterberg, Kronwall.

Det märks att han är stolt över sitt svenska arv och vårdar det. Hans mor- och farföräldrar kom från Stockholm och Göteborg i slutet av 1800-talet. Men trots att han hade en svensk pappa så kan han inte många ord svenska.

– Han försökte aldrig lära mig svenska men vi brukade fira jul och midsommar.

Ute på Svenska klubbens gräsmatta ligger redan en liten hög med ris och upphuggna bitar av träd som ska användas till vårens valborgsmässobrasa.

James Persson föddes i USA men växte upp i Sverige. När han var i 20-årsåldern hälsade han på släktingar i Michigan och tänkte stanna ett år innan han slog sig till ro hemma i Sverige. Efter dryga 40 år är han fortfarande kvar.

”Dyrt att vara pensionär i USA”

– Jag har ett bra jobb på ett verkstadsföretag som jag trivts med och åren har bara gått. Jag träffade min fru som är amerikanska men också har svensk bakgrund. Jag ångrar ingenting men om jag jämför med mina vänner i Sverige så har de ett bättre liv.

James Persson säger att amerikaner tänker på ett väldigt annorlunda sätt än svenskar.

James har bevarat sin svenska nästintill perfekt även om han ibland har problem med att hitta vissa uttryck. Därför undervisar han också regelbundet en grupp i svenska på klubben. Dessutom jobbar han fortfarande heltid trots att han är 68 år.

– Det är dyrt att vara pensionär i USA och jag får ut betydligt mer om jag jobbar till 70.

När vi kommer in på politik skakar han misslynt på huvudet.

– Trump är en väldigt bra underhållare men det är inte riktigt det jag tycker en president ska vara bra på, säger James och tittar upp under kepsens skärm.

– Jag irriterar mig på att han kan ljuga hur mycket som helst utan att hans anhängare verkar bry sig.

Tänker annorlunda

Trots att han bott så många år i USA upprepar James Persson fler gånger samma självkritiska mening.

– Jag vet väldigt mycket om amerikansk politik men väldigt lite om hur amerikaner tänker. Men jag kan konstatera att de tänker på ett väldigt annorlunda sätt än medelsvensken.

James har blivit mer svensk sedan internet kom.

– Tidigare var det omöjligt att hålla kontakten med Sverige. Nu lyssnar jag på Melodikrysset på nätet.

Trump vann Michigan med bara drygt 10 000 röster, en starkt bidragande orsak till att han besegrade Hillary Clinton. Något som chockade Kate Bradford som står i det rymliga köket på Swedish Club och gör i ordning söndagslunchen. Hon är demokrat. Bredvid henne torkar systern Elaine Hayden disk med en handduk. Hon är republikan.

– Men förra valet stod vi inför två hemska val. Att två personer som Hillary Clinton och Donald Trump kunde bli respektive partis presidentkandidat är ofattbart.

Elaine håller fram en stekpanna av teflon.

– Trump är som en sån här. Ingeting fastnar på honom. Jag hoppas bara att det inte blir fyra år till. Då kan det bli svårt att reparera allting som han förstör.

Elaine Hayden jämför Donald Trump med en stekpanna av teflon. ”Ingenting fastnar på honom”.

Sam Ahlquist minns hur hans pappa brukade komma hem med knäckebröd och rökt lax. Men det var den enda svenska mat som fanns i huset eftersom mamman var amerikanska och det var hon som stod för matlagningen.

Sam hoppas att Demokraterna tar makten i representanthuset och därmed lättare kan stoppa president Trumps politik.

– USA har förändrats på grund av Trump och inte till det bättre. Vi brukade välkomna invandrare. Nu skiljer vi barnen från sina föräldrar när de kommer. Det är hemskt att se.

”Demokraterna är dåliga förlorare”

Den ende av svenskättlingarna vi träffar som åtminstone delvis verkar gilla Trump är Nils Peterson. Hans pappa tog bort ett t och ett s ur efternamnet när han blev amerikansk medborgare. Nils berättar stolt att han besökt Sverige fem gånger, bland annat pappans hemstad Växsjö, och träffat många släktingar.

– Trump gör många bra saker, säger Nils Peterson.

– Han har hållit många av sina vallöften. Men jag tror inte han inser de långsiktiga effekterna av en del av sina beslut.

För årstiden är det ovanligt kallt, bara någon grad över nollan. Nils är klädd i blazer av tjockare tweed och bär slips. Trots att ett extra element står på är det lite kyligt i stugan.

Nils tycker att fler borde sluta upp bakom presidenten.

– Demokraterna uppträder som dåliga förlorare. I USA brukar vi ställa oss bakom den som vunnit. Nu samarbetar de inte alls. Det bidrar till att ytterligare splittra nationen.

Han tittar ut genom fönstret där en gigantisk vikingahjälm står under en presenning. Nils harklar sig.

– Jag tror Trump får svårt att bli omvald. Det är för många som ogillar honom. Det är så det brukar vara i USA. Pendeln svänger fram och tillbaka.

När vi åker från klubben fladdrar den svenska flaggan i backspegeln.