Omvärlden kräver: släpp ryska demonstranter

Uppdaterad 2018-01-30 | Publicerad 2017-03-27

Både USA och EU kräver att Ryssland ska släppa de hundratals demonstranter som greps i helgen.

Extra allvarligt anser Washington det vara att oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har gripits.

”Det kommer att komma en tidpunkt då vi ställer dem inför rätta”, twittrade Navalnyj inför sitt rättegångsförhör i morse.

Det var vid demonstrationer i centrala Moskva i går som Navalnyj, 40, och flera hundra personer, närmare 1 000 enligt sajten OVD-Info, greps av polis efter att de protesterat mot korruption i Rysslands högsta led.

Navalnyj ledde protesterna efter att han själv släppt en rapport där han anklagar premiärministern Dmitrj Medvedev för att äga ett helt imperium av byggnader via suspekta nätverk. Medvedev ska ha roffat åt sig vingårdar, yachter och herrgårdar till ett värde av en miljard amerikanska dollar, enligt Washington Post.

Twittrade inför rättegången

Bara i Moskva ska 8 000 människor ha demonstrerat, och i flera andra städer ska deltagarantalet också ha varit högt.

En majoritet av de som greps släpptes efter att ha fått böter, men omkring 120 personer är kvar i polisens förvar.

Oppositionsledaren och advokaten Aleksej Navalnyj ställdes under måndagen inför rätta i Moskva. Han tog innan dess en bild på sig själv i rättssalen och skrev på Twitter: ”Det kommer att komma en tidpunkt då vi ställer dem inför rätta (men rättvist den här gången)”.

Enligt hans talesperson riskerar Navalnyj 15 dagar i polisarrest för att ha uppmanat till otillåtna protester.

Motarbetas av Kreml

Navalnyj har tidigare ställt upp i Moskvas borgmästarval, och nu gör han sig redo att ställa upp som presidentkandidat i valet 2018 mot den sittande presidenten Vladimir Putin, men korruptionskritikern Navalnyj motarbetas starkt av Kreml.

Han har bland annat anklagats för förskingring och ställts inför rätta för det, samt tvingats till husarrest. Skulle han dömas får han inte lov att ställa upp i presidentvalet, men det har hittills inte stoppat Navalnyj från att fortsätta uttrycka sin regeringskritik på sociala medier.

– Jag tänker diskutera det som alla har varit tysta om, det som skulle ha sagts för länge sedan, sa han i december samtidigt som han gick ut med sin kandidatur till presidentvalet.

Under söndagens demonstrationer skrev han också på Twitter till sina följare: ”Ni är det bästa folk landet har och Rysslands hopp för en normal framtid”.

EU och USA kritiserar

Både EU och USA har uttryckt sin djupa oro för att både Navalnyj och demonstranter gripits under helgen i Ryssland.

– Att gripa fredliga demonstranter, människorättsobservatörer och journalister är en skymf mot grundläggande demokratiska värderingar, sa Mark Toner, talesman för amerikanska UD.

Polisens agerande ”förhindrade människors utövande av yttrandefrihet och rätten att organisera sig fredligt - vilket är grundläggande rättigheter i den ryska lagen”, uppgav en EU-talesman enligt nyhetsbyrån AFP.

Även Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) har stämt in i kraven om att demonstranterna, och Navalnyj, ska släppas:

We call on the Russian authorities to release detained peaceful demonstrators, incl opposition leader Navalny.
https://t.co/sosOwWyvbm