Gängman gripen i Iran – flydde från svenska polisen

Publicerad 2024-01-16

Den unga mannen greps i Iran. Arkivbild.

Gängmannen som greps i Iran var misstänkt för inblandning i ett mord.

20-åringen var efterlyst i hela världen när han fångades.

– Grunden för gripandet är den internationella arresteringsordern, säger mannens advokat Joel Apitzsch, till Ekot.

Svensken som gripits i Iran är en 20-årig gängkriminell man från Västerås, enligt Aftonbladets uppgifter. Något som VLT var först med att rapportera om.

Mannen greps i Iran i början av januari och sitter nu fängslad där, enligt UD.

”Ambassaden i Teheran står i kontakt med lokala myndigheter. UD står i kontakt med anhöriga i Sverige”, skriver UD i ett mejl till Aftonbladet.

Mannen tros ha varit på flykt från den svenska polisen när han greps. Sedan december har han varit häktad i sin utevaro och efterlyst utomlands.

– Det finns en person i den utredningen som det finns en arresteringsorder utfärdad för, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad.

Greps för brott i Sverige

Varför den efterlyste mannen ska ha gripits i Iran är oklart och UD vill inte kommentera fallet närmare.

”Vi går inte in på närmare detaljer med hänvisning till konsulär sekretess”, skriver UD.

Enligt mannens advokat Joel Apitzsch handlar det dock om den internationella arresteringsordern som utfärdades i Sverige, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Så vitt jag vet finns det inga andra misstankar eller att han är misstänkt för något i Iran, säger Joel Apitzsch till radion.

Han hoppas nu att mannen utlämnas till Sverige.

– Jag vet att han själv vill det, och vår förhoppning är att det ska kunna ske så snart som möjligt, säger Joel Apitzsch.

Uppgifter: Gängtopp i Västerås

Enligt Aftonbladets uppgifter är mannen kopplad till Bäckbynätverket i Västerås. Han misstänks i nuläget för iblandning i mordet på en ung man i Västerås den 9 juli förra året.

Polisens teori är att mordet var en felskjutning, enligt Aftonbladets uppgifter. Mannen som mördades har ett namn som är mycket likt en känd kriminell i staden.

– Det är en aspekt som vi utreder, men innan vi kommit i mål kommer jag inte säga mer, säger Fredrik Ingblad, som också säger att utredningen snart är klar.

Kriminell historik

Mannen förekommer i flera tidigare utredningar. Bland annat var han skäligen misstänkt för inblandning i ett mord i Västerås hösten 2022. Han har också dömts för flera narkotikabrott.

I de offentliga handlingarna som finns om mannen framkommer det att han har rört sig i kriminella kretsar en längre tid.

Följ ämnen i artikeln