UD: Ung svensk man fängslad i Iran

Publicerad 2024-01-15

Unga mannen greps i Iran. Arkivbild.

En svensk man har nu fängslats i Iran.

Enligt VLT är det en jagad gängman som gripits.

”Ambassaden i Teheran står i kontakt med lokala myndigheter”, skriver UD i ett mejl till Aftonbladet.

I början av januari greps en svensk man i 20-årsåldern i Iran, meddelar UD. Mannen är hemmahörande i Svealand.

”Ambassaden i Teheran står i kontakt med lokala myndigheter. UD står i kontakt med anhöriga i Sverige”, skriver UD i ett mejl till Aftonbladet.

Varför han gripits är i nuläget oklart och UD vill inte kommentera fallet närmare.

”Vi går inte in på närmare detaljer med hänvisning till konsulär sekretess”, skriver UD.

Uppgifter: Gängman på rymmen

Enligt VLT rör det sig om en 20-årig gängkriminell man som bland annat misstänks för medhjälp till mordet på en 18-årig man i Västerås i juli förra året.

20-åringen häktades i sin frånvaro i december. Kammaråklagare Fredrik Ingblad har därefter utfärdat en internationell arresteringsorder.

Uppgifter: Hotat med kidnappning

Under de senaste åren har det varit flera uppmärksammade fall med svenskar som fängslats i Iran. Bland annat svenske Johan Floderus, 33, som har suttit fängslad sedan april 2022.

Efter att den iranske medborgaren Hamid Noury dömdes till livstids fängelse i Sverige ska situationen mellan länderna dessutom ha trappats upp.

– De är oerhört angelägna om att regeringen lägger sig i och ser till så att han friges och skickas hem. Regeringen har meddelat att i Sverige så har vi oberoende domstolar men Iran låtsas som att de inte förstår, har en källa tidigare sagt till Aftonbladet.

Förutom påtryckningarna har Iran, enligt källan, via olika kanaler framfört att svenska medborgare som besöker Iran inte går säkra.

– Budskapet är ”ni fångar våra medborgare, då ska ni se upp för era medborgare i vårt land”, sa källan.

”En handfull frihetsberövade”

Exakt hur många svenskar som sitter fängslade i Iran nu är oklart.

”Sverige har för närvarande en handfull komplicerade konsulära fall med frihetsberövade svenskar i Iran. För att inte försvåra vårt arbete och på grund av sekretess går UD i nuläget inte närmare in på detaljer om exakt antal frihetsberövade”, har UD tidigare skrivit till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln