Experterna om kravet på S efter Hamas terrorattack

”Ranstorp: S borde kunna driva på”

Publicerad 2023-11-08

Experter sågar högerkravet på Socialdemokraterna om systerpartiet Fatah.

Påståenden om delaktighet i terrorattentatet mot Israel är svåra att leda i bevis, anser de.

– Kopplingen är väldigt otydlig, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

Flera högerdebattörer och högerpolitiker kräver svar från Socialdemokraterna efter uppgifter om att deras systerparti Fatah deltog i Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober.

Kravet kommer efter en video som visar en terrororganisation som påstås stå Fatah nära. Terrororganisationen heter Al-Aqsa-martyrernas brigader och på videon ska en person från organisationen hävda sin delaktighet i attacken. Personen bär också ett gult huvudband, som är brigadens symbol.

Maskerade palestinska militanter från Al Aqsa Martyrernas Brigader, en milis som kopplas till Fatah-rörelsen.

”Socialdemokraternas kära systerparti säger att de deltog i pogromen den 7 oktober” skriver Richard Jomshof (SD) ordförande i riksdagens justitieutskott, på X.

Moderaten Gunnar Hökmark och debattören Per Gudmundson är två andra som anser att S bör uttala sig i frågan.

Små celler och lösa strukturer

Experter som Aftonbladet talat med anser dock att kopplingen mellan Al-Aqsa-martyrernas brigader och Fatah är otydlig.

– Det anser till och med den israeliska underrättelsetjänsten, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

Daniel Schatz (till vänster) och Magnus Ranstorp.

Han hänvisar till en statlig institution för terroristinformation i Israel, ITIC, där det enligt honom arbetar människor från den israeliska underrättelsetjänsten. ITIC konstaterar att brigaden ofta kopplas ihop med Fatah men att den i verkligheten verkar självständigt utan central ledning och strukturerad hierarki.

– Det är små celler, lösa strukturer och lokala personer, säger Ranstorp.

ITIC konstaterar att vissa i brigaden har kopplingar till den palestinska myndigheten medan andra helt saknar politisk koppling.

– Det var flera tusen personer som var med i attacken den 7 oktober. Sannolikt var de också med, men i vilket omfång, det är oklart, säger Ranstorp.

”Fatah och Hamas är ärkefiender”

Han får medhåll av Daniel Schatz, doktor i statsvetenskap och expert på mellanösternpolitik.

– Min bild är att Fatah inte var direkt involverad. Fatah och Hamas är ärkefiender. Al-Aqsa-martyrernas brigader har främst funnits på Västbanken och är en koalition av  terrorgrupper. Det har funnits band till Fatah, vilket partiets ledare därefter förnekat, säger han.

Även Schatz pekar på det stora antalet människor som deltog i attacken.

– Många var terrorister från Hamas och andra grupper. Andra var människor som följde med och deltog i massakerna och kidnappningarna. Jag tror inte att videon är förfalskad men det betyder inte att dådet med säkerhet var sanktionerat eller planerat.

Hamasmän vid attacken den 7 oktober.

S ser okritiskt på Fatah

Magnus Ranstorp riktar ändå en uppmaning till Socialdemokraterna: att använda relationen med Fatah för att få den palestinska ambassadören i Stockholm att komma med ett officiellt uttalande.

– Det är anmärkningsvärt att vi har en palestinsk representant i Stockholm som inte uttalar sig. Socialdemokraterna borde kunna driva på det med tanke på sin relation till Fatah.

Magdalena Andersson (S).

Schatz tycker också att S bör vara tydligare i delar som rör Fatah. Han tar som exempel en intervju i SVT:s Agenda med Hanan Ashrawi, tidigare minister i Palestina. I intervjun tog Ashrawi inte tillräckligt avstånd från attacken, enligt Schatz. Detta borde S kunna markera mot. Ashrawi har fått Olof Palmepriset och tillhörde under sin tid i politiken PLO, där Fatah är det största partiet.

– Många socialdemokratiska partier ser ganska okritiskt på Fatah. Jag har inte hört någon från S kommentera intervjun i Agenda till exempel, säger Schatz.

Både Magnus Ranstorp och Daniel Schatz är återkommande skribenter på Svenska Dagbladets ledarsida, som är oberoende moderat.