Magdalena Andersson: ”Vi samarbetar med Hamas främsta politiska motståndare”

Uppdaterad 2023-10-18 | Publicerad 2023-10-17

Socialdemokraternas partiledare anser inte att hennes parti behöver ompröva några linjer i inställningen till Israel och Palestina.

Även om en tvåstatslösning nu ligger längre bort än tidigare, ser hon det som den enda hållbara lösningen för fred. Hon försvarar också sitt partis samarbete med partiet Fatah i Palestina.

– Vi samarbetar med Hamas främsta politiska motståndare, säger Magdalena Andersson.

Följ ämnen
Israel
Gaza

Hamas attacker i Israel har väckt debatt i Sverige.

Regeringen har meddelat att utvecklingsbiståndet till Palestina ska pausas och Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna vill även att Sverige drar tillbaka erkännandet av staten Palestina.

Det var den socialdemokratiskt ledda regeringen, med dåvarande utrikesminister Margot Wallström, som 2014 erkände Palestina.

Magdalena Andersson var då finansminister i statsminister Stefan Löfvens regering. Som partiledare anser hon inte att hennes parti behöver ändra någon linje i synen på Palestina.

– En tvåstatslösning har hamnat längre bort. Det går inte att säga något annat. Men som jag ser det i dagsläget så ser jag inte någon annan långsiktig lösning för fred i den här regionen än en fungerande tvåstatslösning som accepteras av båda parter, säger Magdalena Andersson.

– Här är det viktigt att lyfta fram att det finns moderata krafter på båda sidor, just nu är det inte de som hörs mest.

Magdalena Andersson (S)

”Hamas politiska motståndare”

Socialdemokraterna har behövt hantera en pånyttfödd debatt om riksdagsledamoten Jamal El-Haj. S-ledamotens medverkan på en palestinakonferens med kopplingar till just Hamas har återigen seglat upp på dagordningen.

Socialdemokraterna har ett samarbete med ett så kallat ”systerparti” i Palestina, Fatah. Det är ett samarbete som S-ledaren fortsatt försvarar.

– Vi har haft ett samarbete med Fatah. Fatah är ju Hamas politiska motståndare. Det är de politiska krafterna som står mot varandra i Palestina. Vi samarbetar med Hamas främsta politiska motståndare, säger Magdalena Andersson.

Uppmaningen till statsministern

I Sverige har manifestationer utförts som till synes firar Hamas attacker i Israel. Magdalena Andersson säger att det finns en risk för att ökade spänningar från Israel och Gaza nu även kan spilla över till Sverige.

– Här har alla ett oerhört ansvar att dämpa det. Ytterst Ulf Kristersson. Många med judisk bakgrund är rädda i Sverige i dag.