Hunt hotar Kina med "allvarliga konsekvenser"

TT-Reuters

Publicerad 2019-07-02

Demonstranter lyckades under gårdagens protester ta sig in i kammaren för det lagstiftande rådet.

Dagen efter de massiva protesterna i Hongkong verkar ett relativt lugn ha infunnit sig i staden. Protesterna fördöms av Peking – medan Storbritannien hotar med konsekvenser om inte internationella avtal hålls.

Vattenflaskor, trasiga paraplyer och annat bråte vittnar om gårdagens demonstrationer i samband med årsdagen för överlämnandet av Hongkong till Fastlandskina.

Såväl Hongkongs högsta politiker Carrie Lam och Fastlandskinas regering har fördömt de senaste protesterna, då demonstranter tog sig in i kammaren där Hongkongs lagar stiftas.

I ett uttalande i statlig kinesisk tv anses de utmana ordningen med "ett land, två system", som innebär att Hongkong bland annat har ett separat rättssystem. Regeringen i Peking meddelar också att den stödjer en brottmålsutredning om stormningen av det lagstiftande rådet.

Vill utreda brott

Man stämmer också in i Hongkongs vilja att utreda eventuella brott som demonstranter gjort sig skyldiga till i samband med gårdagens stormning av det lagstiftande rådet. Demonstranternas agerande "riskerar att åsidosätta principen om rättssamhället i Hongkong", hävdar en icke namngiven representant för regeringen i Peking i ett uttalande.

Samtidigt får demonstrationsrörelsen stöd från omvärlden, inte minst från Storbritannien. Landets utrikesminister Jeremy Hunt uppmanar Fastlandskina att hålla sig till de avtal som reglerar Hongkongs status som särskild administrativ region.

– Vi står bakom folket i Hongkong och det kommer att få allvarliga konsekvenser om de juridiskt bindande avtalen inte respekteras, säger han till BBC, enligt Reuters.

"Mana till förståelse"

Han anser samtidigt att måndagens protester riskerar att avskräcka de länder som väljer att stödja demonstranterna.

– Men det som hände får inte användas som en ursäkt för att ta till våld. Det bör snarare mana till förståelse för att orsakerna bakom är en djupt rotad oro från Hongkongs invånare att deras friheter hotas, enligt Hunt.

Fastlandskina har tidigare avfärdat Storbritanniens oro och hävdar att landet inte längre har något inflytande över Hongkong.

Veckor av protester

Årsdagens demonstrationer är de våldsammaste hittills efter tre veckor av kritik mot ett lagförslag som skulle innebära att brottslingar kan utlämnas till Fastlandskina, något som ses som ett hot mot Hongkongs relativa självständighet.

Missnöjesvågen har fått Carrie Lam att bordlägga förslaget. Trots det har protesterna fortsatt med målet att få politikerna att helt och hållet dra tillbaka lagförslaget.