Agentpar från Iran misstänks ha planerat mord på svenska judar

Publicerad 2024-02-06

Iran misstänks ha planerat mord på svenska judar, enligt en granskning från Ekot.

Två agenter som kopplas till Irans militära underrättelsetjänst ska ha kartlagt tre tilltänkta offer.

En av dem var Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet.

– Det kändes obehagligt, säger han.

I april 2021 greps paret i Stockholmsområdet, misstänkt för stämpling till terroristbrott.

De häktades på sannolika skäl, men åtal väcktes aldrig.

– Det fanns en kartläggning. Det fanns kontakter med Iran. Sen exakt hur det skulle genomföras mot måltavlorna det var där vi inte lyckades få den här nödvändiga bevisningen som hade varit en förutsättning för att kunna väcka åtal, säger åklagare Hans Ihrman till Ekot.

Båda nekade till brott.

De tilltänkta måltavlorna ska ha varit svenska judar, enligt Ekots granskning. Misstankarna har varit att det är ett sätt att slå mot Israel som Iran ser som en huvudfiende.

Totalt kartlades tre svenska judar, varav en av dem var Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet.

Redan 2021 fick han veta att av Säpo han var målsägande.

– Det kändes obehagligt. Jag blev orolig och kände att jag som småbarnsförälder känner man att man har ett stort ansvar för ens barns säkerhet, säger han till Ekot.

Aron Verständig, ett av de tilltänkta offren, enligt Ekots granskning.

Utvisades

Det misstänkta paret utvisades 2022. De sågs då fortsatt som ett allvarligt säkerhetshot mot Sverige.

– Jag gjorde bedömningen att skulle det här ha fullföljts, våld mot de här personerna, så skulle det få stora konsekvenser för Sverige, säger Hans Ihrman.

Personerna ska ha en koppling till Irans islamiska revolutionsgarde, enligt källor med insyn i den hemligstämplade svenska utredningen. Något som Säkerhetspolisen också bekräftar för Ekot.

Migrationsverket gav asyl

Enligt Ekots avslöjande ska det misstänka agentparet också ha fått asyl av Migrationsverket, trots varningar.

Paret fick asyl i Sverige som afghaner, trots att de egentligen är iranier. Migrationsverket hade också fått tips om att mannen var farlig och medlem i en iransk militär organisation, enligt granskningen.

Jesper Tengroth är presschef på Migrationsverket och säger till Ekot att man inte kommenterar enskilda ärenden och att han därför inte svarar på hur Migrationsverket hanterat de misstänkta parets ärende. Han säger däremot att det är viktigast att det ”blir rätt på slutet”.

– Utan att gå in på ett enskilt ärende, som jag sa förut, så kan man ju alltid med facit i hand titta tillbaka och säga att här borde vi rimligen ha gjort på ett annat sätt tidigare. Men vi kan omöjligt ändra historien, säger han.

Följ ämnen i artikeln