Efter Aftonbladets avslöjande – Max tillsätter oberoende utredning

Uppdaterad 2024-05-08 | Publicerad 2024-05-07

Träden som skulle kompensera för utsläppen från svenska hamburgare har lett till hunger i Uganda.

Nu tillsätter Max en oberoende utredning av hela projektet.

– Vi har påbörjat upphandlingen av revisionsfirma och hoppas komma i mål med den så snart som möjligt, säger snabbmatskedjans hållbarhetschef Kaj Török.

Även Ugandas regering ska nu granska trädplanteringen.

Följ ämnen

I helgen avslöjade Aftonbladet hur snabbmatskedjan Max trädplantering i Uganda – som skulle bidra till att både rädda klimatet och bekämpa fattigdomen –  har lett till hunger.

På tisdagen fattade Max ett beslut att anlita en oberoende revisionsfirma, som ska granska projektet. Hamburgerkedjan kommer även att själva att resa till Uganda.

– Vi tar mycket allvarligt på uppgifterna från Aftonbladet. Om uppgifterna stämmer så går det stick i stäv med vad vi vill uppnå, säger Max Burgers vd Richard Bergfors i ett uttalande.

Även den lokala organisationen Ecotrust och Max mångåriga svenska partner Zeromission, som säljer kolkrediterna, kommer nu att granskas. Något nytt avtal kommer inte skrivas på förrän granskningen är klar och Max har fått garantier att projektet sköts enligt överenskommelse, enligt snabbmatskedjan.

Aftonbladet har under åtta dagar sökt Max för en intervju, något kedjan nekat till. På tisdagen gick hållbarhetschefen Kaj Török dock med på att besvara frågor per mejl.

Max tillsätter oberoende utredning efter Aftonbladets avslöjande.

Även partner granskas

– Vi har påbörjat upphandlingen av revisionsfirma och hoppas komma i mål med den så snart som möjligt. Vi kommer att rådgöra med revisorerna hur arbetet ska gå till på bästa sätt för att säkerställa en så korrekt och fullständig rapport som möjligt, säger Török.

När räknar med att kunna presentera den färdiga rapporten?

– Vi hoppas att granskningen ska vara klar inom två, tre månader.

Ni uppger även att ni kommer att granska er Zeromission. Hur kommer detta att gå till?

– Det ligger i vårt gemensamma intresse att gå till botten med detta. Vi för löpande samtal med ZeroMission och vi är övertygade om att de vill samarbeta kring granskningen.

”Annan bild”

Ni uppger nu att det varit känt att projektet haft utmaningar. Vilka har dessa utmaningar varit, har ni själva känt till dem och vad har ni i sådana fall gjort för att bemöta dem?

– Vi har tagit del av projektrapporter, tredjepartsgranskningar och forskning. Informationen vi har fått är att projektet tar klagomål på allvar och att förbättringar sker. Aftonbladets reportage visar en annan bild och det är därför vi nu initierar en oberoende extern revision för att få en så fullständig bild som möjligt, säger Kaj Török.

Vi har nu sökt er i en vecka för en intervju. Vad är skälet till att ni inte vill träffas eller höras på telefon?

– Det här är komplexa frågor och fakta som behöver följas upp vilket gör att vi har föredragit att svara per mejl.

Regeringen ska granska

Även Ugandas regering ska nu granska projektet. Landets klimatkommissionär Margaret Athieno Mwebesa skriver i ett mejl till Aftonbladet:

– Som ansvarig för klimatfrågor kommer jag att ta upp frågan. Jag är verkligen ledsen att höra detta och jag kommer också att lyfta detta för min ständige sekreterare.

Kommissionären uppger också att Ugandas regering planerar att reglera handeln med kolkrediter, i syfte att skydda fattiga bönder från ”orättvis handel”.

Fotnot: Efter artikelns publicering har även Plan Vivo, som är den organisation som certifierat projektet, kommenterat Aftonbladets granskning. Plan Vivo uppger att uppgifterna i granskningen inte har lyfts fram under de kontroller som gjorts av projektet, men att är allvarliga och ska utredas:

”Vi tar alla negativa uppgifter om Plan Vivo-certifierade projekt mycket allvarligt och samarbetar nära med våra partners Trees for global benefits (reds.anm projektet i Uganda), Zeromission och Max Burgers för att säkerställa att dessa påståenden fullständigt utreds och besvaras, samt att resultaten kommuniceras öppet.”