Vittnen: Flera coronadödsfall i Peking

TT-AP

Uppdaterad 2022-12-18 | Publicerad 2022-12-17

Dödsfall med kopplingar till coronaviruset har enligt vittnen börjat synas Peking.

Detta efter att Kina under flera veckor inte har rapporterat några dödsfall.

Nyligen lättade Kina på sina hårda restriktioner med anledning av covid-19, vilket har lett till en ökning av antalet smittofall i landet. Det är dock okänt hur stor smittspridning det handlar om eftersom kinesiska myndigheter har avslutat den obligatoriska masstestningen.

Det är även oklart hur många som dör av viruset. Vittnen uppger för en AP-reporter att minst två personer som kremerats på en begravningsbyrå i Peking avlidit efter att ha testat positivt för coronaviruset. Enligt ett av vittnena finns det inte tillräckligt med vårdpersonal för att ta hand om de många som vårdas på akutmottagningen efter att ha testat positivt för covid-19.

Döda i liksäckar lastas i ett fordon vid en begravningsbyrå i Peking. Arkivbild.

Motståndskraften mot coronaviruset är dålig i Kina eftersom vaccinationsgraden är låg och få har haft sjukdomen. Landet har inte rapporterat några dödsfall med anledning av covid-19 sedan den 4 december. Statistik från kinesiska myndigheter är dock omöjlig att verifiera.

Det är oklart vad som ledde till det kinesiska styrets beslut att släppa på världens hårdaste restriktioner. Enligt experter handlar det till stor del om ekonomin, allmänhetens missnöje och svårigheten att begränsa spridningen av den extremt smittsamma omikronvarianten.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln