Göran skickades hem från sjukhuset – hade fått en stroke

avMiriam Bratt

NYHETER

På nyårsafton fick sjubarnspappan Göran Andersson från Rännberg flera oroväckande symptom. Han åkte ambulans till sjukhuset, men blev hemskickad.

Senare visade det sig att han fått en stroke och nu sitter han i rullstol.

– Det värsta är att det är jobbigt för barnen. Jag kan inte följa med dem ut eller hjälpa dem med något, säger Göran.

När sjubarnspappan Göran Andersson kände att läpparna började pirra, att den vänstra armen kändes kraftlös och att det var svårt att hålla balansen förstod hans fru genast att något var fel.

Hon ringde till vårdupplysningen som kopplade henne till 112 när de hörde vilka symptom Göran hade, skriver Nya Wermlands-Tidningen. Det tog inte lång tid innan en ambulans kom till parets hem i Rännberg, drygt tre mil nordväst om Torsby. Hans blodtryckt var högt och han kördes till akutmottagningen.

Foto: Privat

Caroline var kvar hemma med barnen. När maken varit borta några timmar ringde hon till sjukhuset.

– Då säger akutsköterskan att han är på väg hem, säger hon och fortsätter:

– Jag sa att de inte kunde skicka hem honom för att det hade hänt något i huvudet på honom, men det hjälpte inte.

Blev sämre framför ögonen på sina barn

Kvällen och natten gick, men Görans tillstånd blev allt sämre. På förmiddagen på nyårsdagen kunde han inte gå mer, halva ansiktet hängde och han sluddrade när han pratade.

– Det här var ju något som våra små barn fick uppleva också. Se att pappas kropp slutade fungera framför ögonen på dem, säger Caroline.

Det var alltså dags för ambulansen att komma till familjens hem en andra gång. Och nu fanns inga tvivel kvar – Göran hade fått en stroke.

Den här gången fick han vård och han blev kvar på sjukhuset i 26 dagar.

”Skulle vilja gå normalt”

I dagsläget sitter Göran i rullstol och kan inte arbeta – något som är en stor sorg.

– Jag skulle vilja försöka gå så normalt som möjligt till att börja med. Men sedan är det jag helst vill är att kunna jobba, säger Göran som arbetade som snickare innan.

Om Göran kommer kunna arbeta igen är oklart. Något som familjen däremot vet är att det kommer ett nytillskott i sommar.

– Vi fick reda på att jag var gravid i samband med att han blev sjuk. Då var jag redan långt gången. Så vi ska få ett barn i juni.

Foto: Privat

Paret har redan fem gemensamma barn, det yngsta är ett år gammalt och det äldsta åtta. Men att få ihop vardagen med alla barn är svårare nu för tiden.

– Han kan inte hjälpa mig med vanliga saker som att gå ut med soporna eller gå ut med hunden, säger höggravida Caroline.

Sjukhuset: ”Vi får titta närmare på detta”

När NWT når Eva Dahlén som är verksamhetschef på sjukhuset i Torsby säger hon att de har tydliga rutiner när patienter med misstänkt stroke kommer in, precis som alla andra sjukhus i länet.

– Om något, och i så fall vad, fallerat i det här fallet kan jag inte svara på. Vi har som rutin att vara väldigt frikostiga med röntgen och att lägga in patienter med misstänkt stroke för observation. Vi får titta närmare på detta och om patienten, någon anhörig, eller vi själva anmäler saken med misstankar om att det begåtts ett allvarligt fel så blir det en utredning, säger Eva Dahlén till tidningen.

Ska anmäla till IVO

Just nu förbereder Göran och Caroline en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. I och med det arbetet har de pratat med sjukhuset om händelsen.

– När Göran frågade läkaren vad som kunde hänt om de tog in honom direkt svarade läkaren “man ska inte gräva i gammalt”. Vilket för mig är fruktansvärt oprofessionellt att säga till en man i rullstol som har små barn hemma som är oroliga att han ska dö.

– Om de hade gett mig en tablett direkt så kanske jag hade kunnat jobba nu, säger Göran.

Tänker du på det mycket på vad som hänt om de inte skickade hem dig?

– Ja. Hela tiden.

ARTIKELN HANDLAR OM