Experten om Saudiarabien: ”Ett uttryck för desperation”

Uppdaterad 2017-11-09 | Publicerad 2017-11-08

Maktkampen i kungadömet Saudiarabien hårdnar alltmer efter att kronprinsen Mohammed bin Salman gripit flera högt uppsatta saudier.

Samtidigt har även tonläget i regionen trappats upp och många oroar sig nu över att ett krig i området kan vara nära förestående.

– Kronprinsen har misslyckats i flera av sina uppdrag och försöker nu i ett desperat försök att överta hela makten, säger Per Jönsson, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet om situationen.

Miljardären prins Al-Waleed bin Talal

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman försöker nu på alla sätt att säkra makten innan den svårt sjuke fadern Salman bin Abdul Azizs bortgång.

I lördags greps flera högt uppsatta och förmögna saudier i ett stort tillslag mot korruption, vilket av många ses som ett sätt för kronprinsen, som numera är chef för landets nyinrättade anti-korruptionsmyndighet, att ytterligare säkra makten om kungadömet som styrs av kungafamiljen Al Saud.

Bland de gripna finns elva prinsar, däribland kung Salmans egen brorson, miljardären Al-Waleed bin Talal, samt fjorton tidigare och nuvarande ministrar.

De befinner sig just nu i husarrest på 5-stjärniga Ritz Carlton Hotel i Saudiarabiens huvudstad Riyadh och deras öde är i nuläget högst oklart.

– Någon kanske kommer att avrättas för att påvisa ett exempel men de andra kryper nog till korset och underkastar sig kronprinsens riktlinjer för sin egen hälsas skull. Det är inte ovanligt att saudiska prinsar tvingas finna sig i rådande maktfördelningar, men det har inte skett i den här dramatiska utsträckningen tidigare, säger Per Jönsson, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet.

”Desperat satsning att överta makten”

Enligt honom är åtstramningen av makten ett tydligt tecken på att Salman känner sig trängd, framför allt efter det misslyckade kriget mot grannlandet Jemen.

– Kronprinsen, som i praktiken styr landet och är ytterst ansvarig för Jemen-kriget, har misslyckats i sitt uppdrag och försöker nu i en desperat satsning att försöka överta hela makten. Samtidigt har de fallande oljepriserna gjort den saudiska ekonomin väldigt ansträngd, vilket försatt kungadömet i en svår tid.

Vidare förklarar Per Jönsson att pressen inifrån blivit större sedan kronprinsen i somras vann över sin största rival, den tidigare kronprinsen och kusinen Mohammed bin Nayef, som först spåddes bli kung Salmas tronföljare.

– Det pågår en maktkamp mellan de olika grenarna inom kungafamiljen då många inte vill se den unge kronprinsen som kung samtidigt som de gör anspråk på kungamakten. Att kronprinsen nu gör som han gör är ett sätt att ta hela makten innan pappan dör, samtidigt som han försöker att stävja kritiken mot det misslyckade Jemenkriget för att undvika inrikespolitiskt uppror.

Krigsförklaringar från flera håll

Bland de högt uppsatta saudierna som greps i lördags finns därför bland annat prins Miteb bin Abdullah, som tidigare ledde Saudiarabiens nationalgarde.

– Om den här kuppen lyckas får kronprinsen kontroll över nationalgardet och inrikespolitiken, vilket tryggar honom från risken att bli störtad av Miteb eller de andra grenarna inom kungafamiljen som vill ha bort honom, säger Per Jönsson.

Samtidigt som de interna stridigheterna pågår inom kungadömet har relationerna mellan Saudiarabien och ärkefienden Iran försämrats, då Iran under lördagen misstänks ha skjutit en ballistisk långdistansmissil från Jemen, där de båda stormakterna strider på motsatt sida, och som landade nära Riyadh.

I samband med det uttryckte Saudiarabien vad som kan liknas vid en krigsförklaring, vilket nu får många att ifrågasätta stabiliteten i Mellanöstern.

”Ingen vill ha ett krig”

Även tonläget mellan Saudiarabien och Libanon har hårdnat och under lördagen avgick Libanons sunnimuslimska premiärminister Saad al-Hariri efter att han hävdat att Iran lägger sig i landets angelägenheter genom sitt stöd till shiamilisen Hizbollah, som i sin tur strider med president Bashar al-Assads armé i Syrien.

Frågan om ett krig är nära förestående är dock svår att svara på enligt Jönsson.

– Under hela 2000-talet har Iran ryckt fram i området medan Saudiarabien tappat flera inflytelsepunkter. Iran har troligtvis ingen avsikt att angripa Saudiarabien men däremot vill man utvidga sitt militära och politiska inflytande i länderna runtomkring, vilket både Saudiaraben och Israel blivit uppmärksamma på, vilket kan leda till att de vill slå till innan Iran blir för starka, trots att ingen vill ha ett krig.

Shejkernas liv ett frosseri i galen
lyx