Forskning: Fler barrträd i staden kan förbättra luften

Uppdaterad 2024-04-11 | Publicerad 2024-04-05

Forskning ska visa var bästa placering för träd är i en urban miljö.

Luften i många svenska städer behöver förbättras. En lösning kan vara att öka vegetationen. Ny forskning ska ta reda på vilka träd som fungerar bäst för att ta upp föroreningar samt hur de bör placeras, meddelar Svenska Miljöinstitutet.

Träd och grönska i staden dämpar buller, ger skugga under varma sommardagar. Men urban grönska buffrar även regnvatten och bidrar till ökad biologisk mångfald. Fördelarna är många, men samtidigt finns det en risk att träd också påverkar luftcirkulationen vilket leder till lägre ventilation och att koncentrationen av luftföroreningar stiger.

– Barrträd är väldigt intressanta, särskilt svarttall. Det är en art som har förmågan att ta upp både metaller och partiklar, och den är grön året om, kommenterar Malin Gustafsson, forskare och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.

I samband med stadsplanering är det viktigt att kunna avgöra vilka faktorer som har störst betydelse för träden i stadsplaneringen.

– För att kunna förstå hur vegetationen påverkar luftkvaliteten behöver vi veta mer om hur olika arter tar upp föroreningar. Vi behöver också veta mer om hur träd påverkar luftflödet i olika urbana miljöer, säger Malin Gustafsson.

Maximera grönskans effekter

Under sommaren ska mätningar genomföras på olika trädarter som identifierats som intressanta för det förväntade nordiska klimatet, dessa inkluderar bland andra svarttall, samt lövträden Zelkova och Eucommia - två relativt nya arter för det skandinaviska klimatet som tycks stå sig bra i stadsmiljö både avseende torka och sjukdomar.

Med hjälp av mätresultaten och avancerade modeller ska forskarna analysera hur träden påverkar luftföroreningshalterna.

– Vi tror att val av trädarter samt hur träden placeras i den urbana miljön spelar stor roll. Vi vill maximera grönskans positiva effekter. Det ska bli spännande att se vad mätningarna visar, skriver Malin Gustafsson i pressmeddelandet.

Projektet är ett samarbete mellan IVL Svenska Miljöinstitutet, Göteborgs stad, Göteborgs universitet och Göteborg Botaniska trädgård. Läs mer om projektet här.