Träd i stadsmiljöer starkare utan asfalt

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-01-12

Träd bidrar till ett bra mikroklimat i städer. En studie visar att om träd ska kunna göra nytta i stadsmiljö måste de ha mer gräs runt sig.

Genrebild: Träd som har mer gräsyta runt sig är effektivare i sitt bidrag till klimatnytta.

I takt med klimatförändringarna har trädens betydelse för stadsklimatet lyfts fram som en viktig fråga. Träd skänker skugga och sänker lufttemperaturen. Men för att de ska kunna göra nytta måste asfalt ge vika för mer gräs runt träden, visar en studie publicerad i Science Direct.

För att få ut mesta möjliga nytta av träden i stadsmiljöer måste de ha rätt förutsättningar. Ett sätt är att minska på asfalten och bjuda träden på lite extra gräs runt stammen, menar forskare bakom studien.

– Vår forskning visar att en viktig faktor är hur mycket av ytan runt trädet som är hårdgjord, säger Janina Konarska, forskare på Göteborgs universitet till Forskning.se.

Forskarna såg i studien att 20–30 år gamla träd som omgavs av gräs i medeltal var 2,6 meter högre. Kronan var 1,3 meter vidare jämfört med träd i närheten som växte med en tät yta nära stammen.

– Träden hade också en 61 procent tätare krona och gav dubbelt så mycket kylning, säger Janina Konarska.

Forskarna studerade hur markytan runt stammen påverkade kärrek, hästkastanj och parklind på flera ställen i Göteborg och Mölndal. Bedömningen gjordes utifrån bland annat tätheten på kronan, trädets tillväxt och hur mycket vatten som bladen avger, så kallad transpiration.

Det fanns skillnader mellan hur mycket de olika trädarterna påverkades av att inte få ner vatten till rötterna. Hästkastanjen påverkas till exempel mindre av hårda ytor närheten.

Men i en stad kan det ofta vara svårt att ge träden en optimal växtmiljö.

– Man får göra det bästa man kan vid plantering av träd i städerna. Om det är svårt att få till öppna ytor runt träden är det en god idé att investera i bättre jord och gärna stödvattna trädet. Det är viktigt att vi tar hand om träden, de är värdefulla på många sätt, säger Lasse Tarvainen som är miljövetare på Göteborgs universitet, till Forskning.se.