Margot Wallström: ”Ett bombastiskt, nationalistiskt tal”

Publicerad 2017-09-19

Utrikesminister Margot Wallström (S) hävdar att Trumps tal i FN i dag bröt mot FN-stadgan.

Det uppgav hon i Studio ett i P1 strax efter talet.

– Detta var ett bombastiskt, nationalistiskt tal, sa hon.

Utrikesministern får medhåll av Jan Eliasson, tidigare ordförande i FN:s generalförsamling och vice generalsekreterare.

Margot Wallström och Stefan Löfven.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) reagerade kraftigt på Donald Trumps tal i FN i dag. Hon hävdade att det var ett tal ”i fel tid till fel publik”.

”En susning genom rummet”

I en intervju i Studio ett i P1 sa hon att talet bröt mot FN-stadgan och att det var ”decennier sedan man hörde ett sådant tal i FN:s generalförsamling”.

– Han hotade ju Nordkorea med att utplåna dem. Det gick ju en susning genom rummet naturligtvis. Det här går rakt emot FN-stadgan, sa hon.

Wallström kommenterade också de delar i Trumps tal som handlade om Iran. Presidenten kallade avtalet med Iran för en ”pinsamhet för USA”. Något som Wallström också reagerade mot.

– Vi måste arbeta mycket med att försvara Iran-avtalet. Utan det så skulle världen vara en ännu mer osäker plats.

Eliasson: ”Viktigt att Iran-avtalet respekteras”

Utrikesministern får medhåll av Jan Eliasson, tidigare ordförande i FN:s generalförsamling, vice generalsekreterare och svensk utrikesminister.

– Vi behöver mer diplomati och mindre nukleär upptrappning. Avtalet med Iran är en stor diplomatisk framgång och det är oerhört viktigt att detta avtal respekteras, säger Jan Eliasson till Aftonbladet.

Han kommenterar också kort FN-stadgan och Trumps våldshot.

– Det är våldsförbud enligt FN-stadgan. Ett undantag utgör självförsvar enligt artikel 51.

”EU måste hålla ihop”

Wallström sa till Sveriges radio att man i säkerhetsrådet, på grund av Trumps hårda retorik, nu i stället får försöka odla kontakterna med USA:s utrikesdepartement.

Hon kallade presidenten för ”oförutsägbar” och hävdade att andra länder nu får träda fram och att EU måste hålla ihop.

– När vi inte kan lita på de uttalanden eller tweets som kommer från Vita huset så måste vi försöka skapa andra kontakter. Nu måste man bygga upp sin diplomatiska kår så att vi faktiskt kan ha normala politiska kontakter med USA. Och det skyndar.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.