Efter Ukrainas attacker på Krim – Ryssland bygger flottbas i Georgien

Uppdaterad 2023-10-06 | Publicerad 2023-10-05

Ukrainska attacker mot Krim ska ha fått Ryssland att flytta huvuddelen av Svartahavsflottan från halvön.

Nu har Ryssland skrivit under ett avtal för att bygga en ny flottbas längre bort från kriget – i Georgien.

"Inom en snar framtid kommer det att finnas en permanent bas för den ryska flottan i Ochamchira-distriktet", sa den självutnämnda presidenten i regionen Abchazien.

Allt fler ukrainska attacker har riktats mot Krimhalvön.

I mitten på september genomförde Ukraina en lyckad attack mot varvet Sevmorzavod i Sevastopol. En ubåt och ett fartyg förstördes, något som enligt det brittiska försvarsministeriet skapade ”katastrofala skador” på den ryska Svartahavsflottan.

I veckan utfördes en nattlig räd av underrättelsetjänsten GUR mot Krimhalvön. Nu kommer beskedet att Ryssland tänker bygga en ny flottbas i Svarta havet.

Rök i Sevastopol efter den ukrainska attacken.

Ska bygga flottbas i Georgien

Ryssland ska ha skrivit ett avtal om att bygga en ny flottbas i den georgiska utbrytarregionen Abchazien, rapporterar Reuters.

"Vi har skrivit på ett avtal, och inom en snar framtid kommer det att finnas en permanent bas för den ryska flottan i Ochamchira-distriktet", sa den självutnämnda presidenten i regionen, Aslan Bzhania till ryska medier.

Georgien beskriver beslutet som ett ”grovt övertramp” av deras självständighet.

Abchazien är en region i Georgien vid Svarta havet. Sedan 2008 har Ryssland erkänt Abchazien och regionen Sydossetien som självständiga. Sedan 2009 kontrollerar Ryssland även deras gränser mot Georgien, enligt Utrikespolitiska institutet.

Nästan hela världen ser regionen som en del av Georgien. Endast Ryssland, Venezuela, Nicaragua, Nauru och Syrien har erkänt Abchazien som en självständig stat.

Sattelitbilder efter en robotattack i hamnen i Sevastopol.

Specialförband med vattenskotrar

I skydd av nattens mörker och med hjälp av vattenskotrar och båtar genomförde den ukrainska underättelsetjänsten GUR en attack på Krimhalvöns västra kust i veckan. Specialföranden ska ha hamnat i strid med ryska soldater.

”Specialstyrkorna hamnande i hård strid med de ryska inkräktarna i de ockuperade områdena, vilket ledde till betydande förluster för fienden.”, skriver GUR på Telegram.

På vägen tillbaka från uppdraget ska de ukrainska specialstyrkorna även hamnat i strid ute till havs, enligt GUR.

”Detta är inte den första och inte den sista operationen av Ukrainas säkerhets- och försvarsstyrkor på Krimhalvön”, skriver GUR.

Skadade Svartahavsflottan allvarligt

Attacken är inte den första lyckade mot halvön som ockuperats av Ryssland sedan 2014.

I mitten på september lyckades Ukraina slå mot varvet i Sevmorzavod i Sevastopol. Ett landstigningsfartyg och en ubåt skadades i attacken.

”Att försöka återställa ubåten kommer troligtvis ta många år och kosta hundratals miljoner dollar”, skrev det brittiska försvarsministeriet.

Ministeriet menade att attacken orsakat ”katastrofala skador” och att flottan stod inför en stor utmaning gällande underhåll av sina fartyg.

Ubåten ”Rostov-na-Donu” ska nästan ha förstörts helt och var en av fyra ryska ubåtar med kapacitet att bära kryssningsmissiler. Enligt britterna hade den en viktig roll i Rysslands makt över Svarta havet och östra Medelhavet.

Flyttar sin flotta från Krim

Under onsdagen rapporterade Wall Street Journal att Ryssland börjat dra tillbaka huvuddelen av sin flotta till följd av de ukrainska attackerna. Fartygen och ubåtarna ska ha flyttats till andra hamnar som erbjuder bättre skydd.

Dagen efter kom beskedet om den nya flottbasen i Georgien.