Ukrainas första lyckade attack mot flottbasen: ”Katastrofala skador”

Publicerad 2023-09-15

Den ryska Svartahavsflottan har lidit stora förluster efter en ukrainsk attack.

I den första lyckade attacken mot varvet i Sevmorzavod på Krimhalvön ska ett fartyg och en ubåt ha förstörts.

”Att försöka återställa ubåten kommer troligtvis ta många år och kosta hundratals miljoner dollar”, skriver det brittiska försvarsministeriet.

Landstigningsfartyget Minsk och ubåten Rostov-na-Donu låg i torrdockorna för underhåll i varvet i Sevmorzavod i Sevastopol när basen träffades av Storm shadow-raketer. Enligt Storbritanniens försvarsministerium ska båtarna ha förstörts i vad som är Ukrainas första lyckade raketattack mot basen.

”Katastrofala skador”

Attacken ska ha skett tidigt under onsdagen och orsakat betydande skador för den ryska Svartahavsflottan.

”Trots att det ryska försvarsministeriet tonat ner skadorna på fartygen, tyder bevis från öppna källor på att Minsk nästan säkert har förstörts funktionellt, medan Rostov troligtvis lidit katastrofala skador”, skriver ministeriet i sin underrättelseuppdatering.

Att få ut ubåten ur torrdockan kan enligt Storbritannien ta flera månader och med torrdockan ur spel kan Svartahavsflottan stå inför en ”betydande utmaningen är det gäller att upprätthålla underhåll av flottan”.

Ubåten är en av fyra ryska ubåtar som har kapacitet att bära kryssningsmissiler och beskrivs ha haft en viktig roll i Rysslands makt över Svarta havet och östra Medelhavet.

Första lyckade raketattacken

Attacken som genomfördes mot flottbasen i Sevastopol är den första i kriget där Ukraina lyckats träffa basen med raketer. Enligt brittiska medier ska Storm Shadow-raketer ha avfyrats från stridsflygplan vid attacken.

Från ryskt håll har attacken tonats ner. Tidigt kom uppgifter från den ukrainska militära underrättelsetjänsten GUR att attacken var lyckad, men det ryska försvarsministeriet har försökt tona ner skadorna. Utifrån öppna källor har nu det brittiska försvarsministeriet gjort analysen att skadorna på de båda båtarna är omfattande.

I veckan attackerade Ukraina även andra mål på den ockuperade Krimhalvön. Vid staden Jevpatorija ska flera kraftigt explosioner ha synts, det är ännu oklart vad som träffades, men enligt tidningen Meduza ska målet ha varit en luftvärnsbas i området.