Trumps sju största utmaningar i världen

Uppdaterad 2017-01-21 | Publicerad 2017-01-18

Donald Trump har uppnått sitt stora mål.

Men presidentposten kommer med svåra utmaningar.

Här är sju farliga konflikter i världen – som Trump måste lösa.

Följ ämnen
Israel
Ukraina
President Donald Trump.

1. Kriget i Syrien

Kriget i Syrien går snart in på sitt sjunde år. Trumps föregångare Barack Obama ville hålla USA utanför kriget. Något som Ryssland utnyttjade genom att inleda en massiv bombkampanj mot rebellsidan. Frågan är vilken roll Trump vill att USA ska ta nu, när Assadregimens existens har säkrats och en bräcklig vapenvila råder.

Är han beredd att bryta mot USA:s tidigare linje och acceptera president al-Assad?

2. Kampen mot IS

Kampen mot terrorgruppen IS pågår på flera fronter i Mellanöstern och Afrika. Terroristerna utgör också ett direkt hot mot USA och andra västländer. Trump måste hålla samman den koalition mot IS som Barack Obama skapade och samtidigt försöka söka stöd från andra aktörer i kampen. Som Ryssland.

3. Irans misstänkta kärnvapen

Trump har lovat att riva upp kärnavtalet med Iran från 2015. Något som många republikanska kongressmän, vars stöd Trump behöver, också kräver. Men vad ska komma i stället? Och hur kommer Ryssland, som är Irans allierade, att reagera?

Iranfrågan kan tvinga Trump till en politisk balansgång han hittills inte visat att han bemästrar. I slutändan kan han ställas inför ett val: Putin eller det republikanska partiet.

Kim Jong-Un

4. Nordkoreas kärnvapenhot

Konflikten mellan USA och det östasiatiska landet går sjuttio år tillbaka i tiden. De senaste åren har Nordkorea uppträtt allt mer aggresivt och uppger sig nu vara på väg att utveckla missiler som kan nå USA. Något Trump, i en tweet, uppgett ”inte kommer att hända”. Hur ska han stoppa det?

Någon hjälp från Kina, som han krävt, är inte att vänta. Och att slå till militärt är bokstavligen livsfarligt. Återstår kanske att göra något överraskande. Ingen kunde föreställa sig Obama på statsbesök i Pyonyang. Men Trump?

5. Israel-Palestina-konflikten

Trump väntas agera mer proisraeliskt och ta en hårdare linje mot palestinierna. Hans tal om att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem har väckt hätska känslor. Trump har samtidigt sagt att han ”skulle älska att ordna fred mellan Israel och palestinierna”.

Varifrån hans optimism kommer är oklart. Fredsprocessen är just nu stendöd. Kommer Trump verkligen vilja lägga kraft och politiskt kapital på något så hopplöst?

6. Konflikten i Sydkinesiska havet

Konflikten i Sydkinesiska havet har på senare år förvärrats. Kina anser, i strid med flera andra asiatiska länder, att hela vattenområdet är kinesiskt. Trumps utrikesminister har talat om att blockera Kina från de konstgjorda öar man har byggt. Något som fått Kinas ledare – som redan oroats över Trumps anklagelser om valutamanipulering och hans kontakter med Taiwans president – att varna för kärnvapenkrig.

Relationerna mellan USA och Kina, världens två ekonomiska supermakter, kommer att prövas till det yttersta under kommande fyra år.

7. Östra Ukraina och Krim

Efter invasionen av östra Ukraina och annekteringen av Krim har USA påfört hårda sanktioner mot Ryssland. Trump, som säger sig vilja prioritera goda relationer med Vladimir Putin, har antytt att han är beredd att lyfta sanktionerna och erkänna annekteringen. Något som inte bara skulle skapa upprörda känslor i Ukraina utan också riskera en konflikt med Trumps eget parti, där inte ens ministrarna i hans egen regering delar synen på Ryssland.