Ardian, 20, fick heltidsjobb – nu ska han utvisas

Uppdaterad 2017-08-04 | Publicerad 2017-08-03

Ardian Xhibo, 20, kom till Sverige från Kosovo 2011. Sedan dess har han tagit studenten, träffat kärleken i sitt liv och arbetat som pedagog i skolor. Nu ska han utvisas – för att han fick en ny tjänst.

– Det är här jag vill stanna, det är här jag har mina vänner, min flickvän och min familj, säger han.

Ardian Xhibo, 20, fick heltidsjobb – utvisas till Kosovo

För att få arbetstillstånd i Sverige måste man ha arbetat åt samma arbetsgivare i fyra månader från den dagen man skickar in sin ansökan till myndigheten.

– Samma arbetsgivare ska också erbjuda samma tjänst minst tolv månader framåt, säger Lisa Danling, presstalesperson på Migrationsverket.

När Ardian Xhibo, 20, skickade in sin ansökan om arbetstillstånd till Migrationsverket i slutet av 2016, hade han varit anställd hos samma arbetsgivare i 1,5 år som skolpedagog och uppfyllde alla Migrationsverkets krav för att få stanna i Sverige. Tjänsten Ardian hade då finansierades av två olika arbetsgivare. I januari tackade han ja till en bättre betald heltidstjänst och den ena arbetsgivaren tog över hela kostnaden. Detta stred mot Migrationsverkets regler, enligt myndigheten. Nu ska han utvisas till Kosovo – efter sex år i Sverige.

– Jag arbetar inom samma bransch, det är bara det att jag tackade ja till en heltidstjänst och en bättre lön. Innan var det deltid. Vem som helst hade väl tackat ja till det, säger han.

Ardian och hans syskon kom till Sverige från Kosovo med anknytning av deras mamma 2011. När mammans uppehållstillstånd inte förlängdes föll även barnens ansökningar. Sedan dess har familjen Xhibo kämpat för att få stanna i Sverige, först genom asyl och nu arbetstillstånd.

”Jag hade två dagar på mig”

För två månader sedan fick Ardian sitt första avslag. Innan det skriftliga beslutet nådde honom ringde Migrationsverket och sa att han hade två dagar på sig att packa ihop.

– De sa att jag hade två dagar på mig att packa ihop sakerna innan ett plan skulle ta mig till Kosovo. Jag fick panik och ringde till min advokat som berättade att jag kunde överklaga. Hade jag inte vetat om mina rättigheter hade jag suttit på det planet, säger han och fortsätter:

– Jag har kämpat för att integrera mig i det här landet. Jag jobbar med Idrott utan gränser i segregerade områden för att stärka barns framtidstro. Varför ska jag inte få stanna? Jag är inte den killen som står still i livet i flera år, om det nu är det de begär av mig.

Efter sex år i Sverige har Ardian inte längre något kontaktnät i Kosovo.

– Jag känner ingen där längre. Jag har inga vänner. Jag har stor respekt för mitt arbete i Sverige och det är här jag vill stanna, det är här jag har mina vänner, min flickvän och min familj, säger han.

”Tio procents chans”

Beslutet om att utvisa Ardian har prövats i migrationsdomstolen.

”Även med beaktande av det som Ardian Xhibo nu har anfört och åberopat angående föreningarnas samarbete och finansieringslösning bedömer domstolen att han inte kan anses ha varit anställd hos en och samma arbetsgivare under den tidsperiod som nu är i fråga. Ardian Xhibo kan därför inte beviljas ett uppehålls-och arbetstillstånd med stöd av 5 kap. 15 a § och 6 kap. 2 § utlänningslagen. Vad han har anfört om att han kom till Sverige med sin mamma och övriga familj redan 2011 och att han är skötsam och en tillgång för de aktuella föreningarna kan inte medföra någon annan bedömning”, står det i domen.

Ardian har fått avslag på sin ansökan om arbetstillstånd.

Nu tänker han överklaga igen.

– Vi kommer överklaga inom tre veckor men det är väldigt låg chans att jag får stanna. Jag tror inte ens att det är tio procent, säger han och fortsätter:

– Det här har påverkat mig negativt. Mycket mörka tankar. Jag försöker hålla humöret uppe, men att skicka ut mig på grund av att jag har tagit ett bättre jobb. Det gör ont.

”Det är kapitalförstöring”

Ardians Advokat Mathias Hjertén hoppas på att man i överklagan kan väga in att den första arbetsgivaren är den som väglett honom i sitt nuvarande arbete.

– Ardian kom till Sverige på grund av anknytning, när den senare gick ut kämpade han för att hitta ett arbete och stanna i Sverige. Han är en kille som kämpat extra mycket och fått ett ytterligare jobb för sin prestation. Vi hoppas att Migrationsöverdomstolen kan se det i ett större perspektiv, säger han och fortsätter:

– Att en arbetsför ungdom ska behöva lämna Sverige är bara kapitalförstöring och förstöring av Ardians tid.