V stoppade EU-debatt i SVT efter utspel om förhandlingar med Ryssland

Publicerad 2024-05-08

Debatten hölls på Europadagen, en månad före EU-valet.

SVT fick inte sända tisdagens EU-debatt eftersom Vänsterpartiet inte gav sitt medgivande. Efter frågor från Aftonbladet ändrar sig partiet.

V:s EU-kandidat sa i debatten att hon vill ha fredsförhandlingar med Ryssland, något som väckt stark kritik.

– Vi har nu meddelat arrangören att vi inte har någon invändning mot sändning i fler kanaler, meddelar partiets presschef.

Tisdagens EU-debatt på Kulturhuset i Stockholm bjöd på oväntade besked från Vänsterpartiets kandidat Marta Aguirre.

Vänsterpartisten argumenterade för att man bör inleda förhandlingar med Ryssland för att stoppa kriget i Ukraina.

– Vi måste stoppa kriget på alla sätt. Vi måste få Ryssland att sätta sig ner och förhandla om hur det ska bli efter kriget, sa hon i debatten.

Uttalandet väckte stark kritik från många av de övriga riksdagspartierna som var med i debatten.

När Aftonbladet sökte Marta Aguirre för en kommentar efter debatten återkom hon via sms där hon förklarade att hennes inställning är att det är ”Ukraina själva som ska avgöra när, om och hur de vill fredsförhandla”.

Marta Aguirre (V).

SVT fick inte inspelningen

SVT skulle sända debatten i efterhand, men fick inte materialet från EU-kommissionens svenska representation, som spelade in debatten, eftersom de saknade medgivande från samtliga deltagare.

När Aftonbladet söker EU-kommissionens respektive EU-parlamentets svenska representation uppger parlamentets pressavdelning att ett parti inte har gett sitt godkännande för att SVT ska få sända debatten.

Godkänner efter frågor

Vänsterpartiets kommunikationschef Örjan Rodhe skriver i ett sms till Aftonbladet att partiet nu har ändrat sig och godkänner att debatten sänds i SVT.

”I ett första skede höll vi fast vid det upplägg om kanaler som var överenskommet för debatten på förhand, men vi har nu meddelat arrangören att vi inte har någon invändning mot sändning i fler kanaler”, skriver han.

”Marta Aguirre har i kommentarer efter debatten gjort tydligt att hon anser att Putin ska ställas inför rätta och att det är upp till Ukraina om, när och hur förhandlingar ska ske. Det är vad Vänsterpartiet står för”, skriver han vidare.

SVT meddelar Aftonbladet att bolaget nu fått godkänt av kommissionen, efter V:s vändning, och kommer att sända debatten.