Trump sa ”nej” om Ryssland – då fick Vita huset rycka ut

avHans Österman

När reportern frågade om Ryssland fortfarande försöker påverka USA svarade Donald Trump:

– Tack så mycket, nej!

Timmar senare ryckte Vita husets pressekreterare ut och påstod att presidenten egentligen sagt nej till något annat.

Turerna blev inte mindre svängiga när Trump sedan sa att han håller Putin ”personligen ansvarig”.

Efterspelet till Donald Trumps kritiserade presskonferens med Vladimir Putin efter toppmötet i Helsingfors i måndags fortsätter.

På onsdagen mötte Trump journalister efter ett stabsmöte i Vita huset. I slutet försökte han avrunda frågestunden.

– Tack ska ni ha allihop, jag uppskattade det. Tack, tack så mycket.

1 av 2 | Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Donald Trump och Vladimir Putin under mötet i Finland tidigare i veckan.

En reporter ställer då frågan om Ryssland fortfarande riktar påverkansoperationer mot USA. På en video syns hur Trump lyssnar klart på frågan och tittar reportern i ögonen innan han svarar:

– Tack så mycket, nej!

Sedan svarar Trump till sist:

– Det går väldigt bra för oss med Ryssland, förmodligen lika bra som det någonsin gått för någon annan med Ryssland. Ingen president har någonsin varit lika hård mot Ryssland som jag.

– Ni behöver bara titta på siffrorna, vad vi har gjort, sanktionerna, ambassadörer som inte är där, det som tyvärr hände i Syrien nyligen. Jag tror att president Putin vet det bättre än någon annan, säkerligen bättre än media.

Tidigare i veckan pekade USA:s nationella underrättelsedirektör Dan Coats ut Ryssland som ”the mest aggressiva utländska aktören” när det gäller cyberattacker mot USA.

– I dag är den digitala infrastruktur som tjänar det här landet bokstavligen under attack. Ryssland fortsätter sina försök att underminera vår demokrati, sa Coats enligt Huffington Post.

Några timmar efter Trumps uttalande i Vita huset fick pressekreteraren Sarah Huckabee Sanders rycka ut. På ett pressmöte påstod hon att Trump inte alls svarat ”nej” på frågan om rysk påverkan.

– Presidenten sa ”tack så mycket” och sa nej till att svara på frågor. Presidenten och hans regering jobbar väldigt hårt för att säkerställa att Ryssland inte kan påverka våra val.

Hon antydde sedan att regeringen Trump inte alls motsäger att Ryssland fortsätter försöka påverka USA.

– Vi är övertygade om att vi tar steg mot att se till att de inte kan göra det igen.

Flera av de närvarande journalisterna skriver på Twitter att det var tydligt att Trump sa nej på reporterns specifika fråga om Ryssland. Huffington Post konstaterar också att presidenten fortsatte lyssna och utvecklade sitt svar, något som motsäger Huckabee Sanders påstående om att han sa nej till att ta fler frågor.

På presskonferensen med Putin i Helsingfors i måndags fick Trump frågan om han litar på den amerikanska underrättelsetjänstens slutsats att Ryssland försökte påverka presidentvalet 2016.

– President Putin säger att det inte är Ryssland. Jag ser ingen anledning varför det skulle vara så, sa Donald Trump.

Uttalandet väckte stark kritik på hemmaplan, både från republikaner och demokrater. Dagen efter tvingades Trump göra en pudel. Han påstod att han sagt fel och uppgav att han ”accepterar” slutsatsen om rysk påverkan i valet.

Sent på onsdagskvällen, svensk tid, skedde ännu en vändning då Trump intervjuades i CBS News. Till programledaren Jeff Glor upprepade Trump nu att han håller med underrättelsetjänsten.

– Ja och det har jag sagt förut, Jeff. Jag har sagt det flera gånger och jag skulle säga att det (rysk påverkan i valet) är sant, ja.

På frågan om han håller Putin personligen ansvarig för rysk valpåverkan svarar han:

– Well, det skulle jag, eftersom han har befäl över landet. Precis som jag ser mig själv som ansvarig för saker som händer i det här landet. Så absolut, som ledare för ett land måste du hålla honom ansvarig, ja.

ARTIKELN HANDLAR OM