Misstänktes ha dödat sitt barn – begär miljonskadestånd

Publicerad 2018-06-16

I september 2016 dog ett svårt skadat spädbarn på Centralsjukhuset i Kristianstad.

Misstankar om mord riktades snabbt mot båda föräldrarna, men bara en av de dömdes. Nu begär mamman ett skadestånd på 1,2 miljoner kronor.

– Det är exceptionella omständigheter och det kräver en exceptionell ersättning, säger advokat Torgny Dahlberg.

Det var i september 2016 som det svårt skadade spädbarnet kom in till akuten på Centralsjukhuset i Kristianstad.

Den drygt en månad gamla flickan hade andningssvårigheter och dog senare till följd av en hjärnblödning. Vid obduktionen visade det sig att flickan hade flera revbensfrakturer och blåmärken på kroppen och i ansiktet från flertalet tillfällen.

Tidigt misstänktes båda föräldrarna för mord men nekade till brott. Paret friades i tingsrätten men i februari dömdes barnets pappa till fyra års fängelse i hovrätten för synnerligen grov misshandel.

”Hon har suttit med sin sorg helt själv”

Nu begär mamman ett skadestånd på 1 225 000 kronor för de tio månader hon satt häktad. Kvinnans försvarsadvokat Torgny Dahlberg motiverar det höga beloppet med bakgrund av hur kvinnan behandlats.

– De har ju gripit och anhållit min klient på sjukhuset direkt efter att barnet avled och låst in henne. Hon har suttit med sina tankar och sin sorg helt själv, utan någon kontakt med familj eller vänner, och bearbetat detta på egen hand, säger försvarsadvokat Torgny Dahlberg till Aftonbladet.

– Det är exceptionella omständigheter och det kräver en exceptionell ersättning.

Hur mår din klient i dag?

– Hon mår naturligtvis bättre efter att målet avklarats för hennes del, men hon är ju fortfarande märkt av detta. Dessutom var det ett enormt drev på sociala medier, och det är det fortfarande, vilket gör att hon har en begränsad tillvaro i dag. Hon kan inte röra sig fritt.

Experten: ”Chansen god”

Det är ovanligt att få ett så högt skadestånd som kvinnan begär.

Enligt Aftonbladets rättsexpert Viktor Banke har Justitiekanslern (JK) en praxis om 1 000 kronor per dygn som man suttit häktad.

– Om det inte finns några specifika omständigheter brukar inte JK riktigt frångå sin praxis. Beloppet låter högt, och det är vanligt att man begär lite högre än vad man förväntar sig att få, säger Viktor Banke.

Om JK väljer att utgå från sin praxis kan kvinnan åtminstone få hundratusentals kronor.

– Chansen att hon får några hundratusen är ganska god om hon har suttit i tio månader och blivit friad.