Nu kan stockholmarna larmas om skjutningar

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2024-05-07

Problemet med skottlossningar är att det kommer så många larm om smällar som uppringarna har uppfattat som skottlossning, men som sedan visar sig vara något annat. Arkivbild.

Alla i Sverige kan nu via appen 112 få varsel om explosioner i sitt närområde. I Stockholm pågår ett pilotprojekt där polisen också kan larma om skjutningar.

Under tisdagens dödsskjutning på Södermalm tjöt signalen för alla som laddat ner funktionen och som befann sig i närheten.

”Det har skett ett grovt brott i ditt närområde. Har du gjort några iakttagelser som kan sättas i samband med detta? Det kan vara saker som skett de senaste dygnen fram till nu. Kontakta Polismyndigheten genom att ringa 112”.

Meddelandet gick ut i omgångar och timmar senare kom även information om att insatsen avslutats på platsen.

Syftet med appen är dubbelt: att informera människor om att ett allvarligt brott skett i deras närhet, men också att få in tips.

1,3 miljoner nedladdningar

De mer än 1,3 miljoner personer som har laddat ner den så kallade 112-appen, som drivs av SOS Alarm, har sedan tidigare kunnat få snabb information om bränder i byggnader, bränder utomhus, trafikolyckor och båtolyckor i närområdet, underförutsättning att platstjänster och notiser för appen är påslagna i telefonen.

Sedan i april informerar appen också om detonationer i de fall räddningstjänst har beordrats till platsen. Polisen i Stockholmsområdet, och på sikt i hela landet, har möjlighet att beställa publiceringar i 112-appen. Det kan framöver göras både vid skjutningar och andra grova brott, men det kommer inte att ske automatiskt.

Svårt med skjutningar

Problemet med skottlossningar är att det kommer så många larm om smällar som uppringarna har uppfattat som skottlossning, men som sedan visar sig vara något annat, framhåller Peter Allheim, poliskommissarie vid polisens nationella operativa avdelning (Noa).

I de allra flesta fall måste polisen åka ut och göra en bedömning på plats för att kunna konstatera att det varit en skottlossning.

– Det kan ju vara polisen som skjuter eller spränger, det kan vara eftersöksjägare som avlivar trafikskadat vilt, det kan vara bangers i samband med en fotbollsmatch. Det kan egentligen vara ganska många saker som smäller.

Följ ämnen i artikeln