Sigrid och Viktor räddade älg ur vak

Publicerad 2017-02-02

När paret fick syn på en älg som gått genom isen tvekade de inte en sekund – snart var de ute med långfärdsskridskor och yxa i högsta hugg.

– Det var första gången man räddade en älg, säger Sigrid Sjösteen, 30.

Det var vid lunchtid på onsdagen som Sigrid Sjösteen, 30, och sambon Viktor Johannessen, 28, satt och åt i hemmet i Berga utanför Örnsköldsvik. Från fönstret har de utsikt över en sjö – där de plötsligt fick syn på något märkligt.

– Vi märkte att det var något som var konstigt med isen, några meter ut från stranden. Sen såg vi att det var en älg som gått genom, säger Sigrid.

De tänkte att älgen kanske skulle klara av att knäcka isen genom att ställa sig upp och slå med frambenen.

– Men det var för djupt. Det syntes att den försökte ta sig upp men det gick inte.

Lyckades rädda älgen

Paret bestämde sig för att gripa in. De tog fram långfärdsskridskor och en yxa och gav sig ut på isen – utan att egentligen alls veta vad de skulle ta sig för.

– Vi hade ingen aning om vad vi skulle göra, vi hade aldrig varit med om något sånt här innan.

När de tagit sig ut på isen började Sigrid hugga med yxan. Och älgen blev ganska skrämd – i valet mellan att hamna i närheten av en yxa eller att fortsätta ned i det kalla vattnet tycktes den välja det senare.

Lyckligtvis lyckades ändå räddningsaktionen.

– Ja, den blev ganska stressad och försökte ta sig upp på sitt eget sätt, och bort från mig, säger Sigrid.

”Är friluftsmänniskor”

Sigrid berättar att det finns en hel del älg i området, men att hon under vintern sett mindre av skogens konung än vad hon är van vid. Det känns tråkigt, tycker hon. Men på onsdagen blev det alltså annat, när hon och Viktor fick rädda livet på älgkon.

– Ja, det var första gången man var ute och räddade en älg.

Som tur var är hon och Viktor vana vid det naturnära livet.

– Vi är lite friluftsmänniskor, som är ute mycket med långfärdsskridskor. Vi har bra koll på isarna häromkring, säger Sigrid.

Följ ämnen i artikeln