Strejk på Tidaholmsanstalten – 32 personer på en hårtrimmer

Kriminalvården: ”För dialog med de intagna”

Uppdaterad 2024-02-27 | Publicerad 2024-02-26

De intagna på Tidaholmsanstalten är missnöjda med förändringar.

Längre inlåsningstider och sämre utbud i kiosken.

Flera förändringar har gjort intagna på Tidaholmsanstalten missnöjda – därför har de gått ut i strejk.

– Vi är 32 personer som ska dela på en hårtrimmer, säger en intagen till Aftonbladet.

Kriminalvården har länge varit under hårt tryck och nyligen gick man upp i nationellt stabsläge på grund av den akuta bristen på landets häkten och anstalter.

Nu har intagna på Tidaholmsanstalten sedan imorse gått ut i strejk. Anledningen är bland annat den förändrade situationen på anstalten där de intagna fått en förändrad dagordning.

Någonting som väckt missnöje. En intagen hävdar att deras rättigheter försvinner successivt.

Strejken beror framför allt på de nya inlåsningstiderna för de intagna. Nu är tiderna utanför cellen 07.30 till 18.00. Tidigare har det varit 07.00 till 19.00.

– Det som har hänt är att sakta men säkert tar de alla våra grejer och våra rättigheter försvinner. Nu har vi en hårtrimmer som 32 personer ska dela på, säger en intagen som Aftonbladet har pratat med.

”Går inte till verksamhet”

Enligt den intagne, som just nu avtjänar ett längre fängelsestraff, är strejken ett gemensamt beslut. De intagna är även missnöjda med kioskens ändrade utbud.

– Vi kommer inte att gå till någon sysselsättning.

Intagna strejkade mot dåliga villkor på Tidaholmsanstalten även 2021.

Tidaholmsanstalten bekräftar att det pågår en strejk och att det handlar om 64 intagna. Bakgrunden menar han är att de nya inlåsningstiderna.

– Vi har en kollektiv arbetsnedläggelse på två av våra avdelningar. De intagna går inte till jobbet utan är kvar på sina bostadsavdelningar. Vi vidtar nu en del kompensatoriska säkerhetsåtgärder och för en dialog med dem, säger Henrik Vang, tillförordnad anstaltschef på Tidaholmsanstalten.

Chef: ”Lyssnar på de intagna”

Hur för man den dialogen?

– Det gör man enskilt men också i grupp om de vill det. Det är cheferna för avdelningarna som för den dialogen.

Hur går det?

– Det går än så länge lugnt och stilla till väga. Bilden klarnar allt eftersom kring vad det är som de är missnöjda med. Vi lyssnar på vad de tycker kommer att bli negativt när normaldagordningen nu ändras. Vi är i det läget att vi nu lyssnar.

Kriminalvården genomför nu en rekordstor utbyggnad av landets fängelser. I takt med att trycket är hårdare än någonsin och antalet fångar växer i rekordfart kan nästan 35 000 människor sitta inlåsta om tio år, enligt Kriminalvårdens prognoser.

Strejk på Tidaholmsanstalten även 2021

Enligt den intagna som Aftonbladet har pratat med kommer de intagna inte återgå till sin sysselsättning förrän man nått en lösning med Kriminalvården.

– Vi vill egentligen lösa det här. Vi vill ha det så bra som möjligt. Man kan säga att vi nu har stängt ner hela anstalten. Kom till oss, förhandla med oss och låt oss komma fram till en bra lösning, säger den intagna.

2021 pågick en strejk på Tidaholmsanstalten på grund av missnöje med maten och kioskens förändrade utbud. Precis som nu, vägrade de intagna att genomföra sin sysselsättning.

Följ ämnen i artikeln