Ännu en barriär mot högerextremism rämnar

Santiago Abascal, ledare för det högerextrema partiet Vox.

Ännu en fördämning mot högerextremismen har brustit.

Arvet från fascisten Francisco Franco ansågs göra ett nytt högerextremt parti till en omöjlighet ungefär som Hitler ansågs göra Tyskland immunt.

Inte längre.

Lägg namnet Vox på minnet. Risken är att vi kommer att få höra mer om detta högerextrema parti framöver. Den gångna helgen fick de tio procent av rösterna i regionvalet i Andalusien, Spaniens mest folkrika region. Det ger dem tolv plaster i regionparlamentet och en möjlighet att ta makten tillsammans med två andra högerpartier.

Framgången är sensationell på flera sätt.

Valresultatet är mer än dubbelt så bra som opinionsmätningarna förutspådde.

Inget högerextremt parti har lyckats komma in i något regionalt parlament sedan Spaniens demokrati föddes i efterdyningarna av Francos militärdiktatur 1975. Francos hårda styre har ansetts fungera som en effektiv brandvägg mot den typen av politiska idéer. En comeback för högerextremismen sågs som fullständigt otänkbar.

Uppfattningen kunde bland annat stödja sig på att den våg av högerpopulism och extremism som sköljt över stora delar av Europa inte verkade få fäste i Spanien.

Uppenbarligen var det ändå en felaktig analys.

Spaniens fascistiske diktator Francisco Franco dog 1975.

Kopierar Trump

Samma typ av resonemang fördes länge när det gällde Tyskland med hänvisning till Hitler och nazismens förbrytelser. Visserligen finns nynazistiska NPD men de har mestadels varit helt marginaliserade. Däremot lyckades Alternativ för Tyskland, AfD, snabbt etablera sig med sin mix av främlingsfientlighet och lag och ordning. I valet 2017 fick de nästan 13 procent av rösterna nationellt och blev tredje största parti i förbundsdagen.

När man nu brutit igenom barriären hoppas Vox på en liknande utveckling.

Vox bildades så sent som 2014 men har fram till valet i Andalusien fört en undanskymd tillvaro. Deras budskap påminner mycket om Legas i Italien eller Nationella Frontens i Frankrike. Partiet är mot invandring, mot islam, tycker att EU har för mycket att säga till om och vill ha strängare abortlagar. De är också stenhårt emot Kataloniens självständighetssträvanden.

Partiledaren Santiago Abascal kopierar Trumps recept genom att lova ”göra Spanien mäktigt igen”.

Chock för Europa

Valresultatet kommer som en chock för övriga Europa men också för de etablerade partierna i Spanien, inte minst det regerande socialistpartiet, PSOE, som tappade stort i Andalusien efter att ha regerat regionen i 34 år.

Utgången är en allvarlig tankeställare inför EU-valen i vår och nästa nationella val i Spanien, även det kanske under 2019.

Att framgångarna kommer i just Andalusien är ingen överraskning. Regionen har en mycket hög arbetslöshet och tar emot flest av de migranter och flyktingar som lyckas ta sig över Medelhavet. Spanien har blivit flyktingsmugglarnas favoritdestination sedan Italien börjat skicka tillbaka flyktingbåtar till Libyen.

Inte heller verkar det i Spanien finnas någon ”cordon sanitaire”, anständighetsgräns. Det traditionella högerpartiet PP kan tänka sig att samarbeta med Vox precis som nyhögern i Ciudadanos. Tillsammans skulle de tre partierna kunna ta över styret av Andalusien.

Framgång var katastrof

Spaniens relativt nytillträdde premiärminister Pedro Sanchez har tidigare funderat på att hålla ett snabbt nyval för att stärka sin regeringsställning. Resultatet i Andalusien får honom sannolikt att tänka sig för både en och två gånger.

Första provet på Vox nationella dragningskraft får vi i samband med EU-valet i maj. Ett val där valdeltagande brukar vara lågt och där extrempartier därför kan fira oväntat stora triumfer. Nationella Fronten med Marine Le Pen som partiledare fick 25 procent 2014. Något som då betraktades som en katastrof av de traditionella partierna.

Den som hade hoppats att den högerpopulistiska vågen över Europa nått sin kulmen tvingas tänka om. Tvärtom ökar risken för splittring inom EU och att fler länder ska få regeringar likt de i Österrike och Italien.

Något som skulle göra det än nu svårare att lösa en av EU:s ödesfrågor, hur flyktingar och migranter ska hanteras.