Dags att hamstra vanlig spagetti

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-06

Nu är det jag som börjar hamstra vanlig spagetti.

Dagen när det bara finns fullkornspasta i affären verkar rycka närmare i formel 1-hastighet.

I en mataffär räknar jag till 44 fullkornspastor av olika märken och fasoner. Än så länge finns det exakt lika många varianter av vanlig pasta.

Men den vanliga har förskjutits längre och längre in i hörnet av pastaavdelningen.

Hur är det möjligt? Är folk från vettet? Varför väljer man nya varianter som smakar sämre än de gamla?

Italienare borde ju kunna det här med pasta, så jag ringer Aftonbladets sportkolumnist Kristina Kappelin i Rom för att höra om de också suger i sig spagetti som smakar hö.

– Nja, säger hon. Det finns lite fullkornspasta. I hälsokostaffären. Och visst pratar man om att det nog vore nyttigare, men alla är överens om att den vanliga pastan är mycket godare.

Jag och hela Italien, alltså.

Men fullkornet håller sig ju inte bara framme i pastahyllorna. Man får leta ordentligt bland brödpåsarna för att hitta något vitt, garanterat utan tuggmotstånd.

Satt häromkvällen på krogen och var väldigt sugen på en räkmacka – stans största. Men det går ju inte bara att beställa en räkmacka i dag och tro att man ska få de mjälla räkorna på vitt bröd. Det kan lika gärna hända att de fördärvas totalt av grovt, mörkt bröd.

Nu hade tack och lov den här restaurangen begripit finessen med just vitt bröd.

Hur har man det i Frankrike, det vita brödets förlovade land? Är baguetterna utslängda, har fullkornet tagit över?

– Det har börjat komma in lite fullkorn sedan förra vintern. Lite pasta och lite bröd. Men det är ingen större succé, motståndet är stort, säger Florence Nicolle på mattidningen Saveurs.

I Italien möter fullkornspastan motstånd. I Frankrike bjuder fransmännen fullkornsbrödet en kamp.

Medan vi gapar och sväljer det som trycks ner i halsarna.

Måste jag lära mig att baka också, när franskbrödet snart dör?

Fly mig en rostad macka med marmelad, tack!