Trump är ett hot mot världsfreden

Om någon, någonsin, tvivlat på att Donald Trump utgör ett hot mot freden och människors liv borde den saken vara färdigdiskuterad nu.

Tysklands kansler Angela Merkel har vädjat till Trump. Frankrikes president Emmanuel Macron också. Till och med den brittiska utrikesministern Boris Johnson, knappast känd som förnuftets röst, har försökt få Trump att ta reson.

Ingenting har hjälpt, och i tisdags kväll kom det väntade beskedet. USA säger upp sin del av kärnvapenavtalet med Iran från 2015. Vad som händer i regionen, i relationerna mellan stormakterna och med det iranska kärnenergiprogrammet kan ingen svara på.

Ingen överraskning

Ändå kom beskedet knappat som en överraskning. Donald Trump, som överlämnat uppgiften att ordna fred i Mellanöstern till sin svärson, är inte bara en envis kritiker av Iranavtalet. Banden till den israeliska högerregeringen är dessutom extremt starka, också för amerikanska förhållanden. Trump och hans regering har också satsat hårt på att skaffa sig allierade i den diskreta men skoningslösa maktkampen inom det saudiska kungahuset.

Saudiarabien är inte bara en av världens mest brutala diktaturer och inbladat i regionens alla konflikter. Man är dessutom Irans verkliga ärkefiende.

När det handlar om Iran kan den amerikanska presidenten beskyllas för nästan allt utom brist på konsekvens.

En ”rutten uppgörelse”, deklarerade Donald Trump åter när han lämnade sitt besked i tisdags.

Har inte levererat

Ingen kan påstå att uppgörelsen från 2015 saknar svagheter. Den har inte lyckats leverera den snabba ekonomiska utveckling som den iranska regimen hoppats på, och som det iranska folket blivit lovad. Iran är fortfarande en totalitär stat.

Avtalet har inte heller skapat den trygghet som Israel, allmänt betraktad som regionens enda kärnvapenmakt, behöver. Och det har inte förmått dämpa konflikterna i regionen. Inte i Syrien, inte i Jemen och egentligen inte i Irak.

Men avtalet har åstadkommit en sak, internationell kontroll över det iranska kärnenergiprogrammet. Och med det också ett stopp för farhågorna om en skenande kärnvapenkapprustning i världens absolut farligaste hörn.

Just det har Trump slängt bort i en paus mellan skandalerna kring rysk inblandning i valrörelsen och försöken att köpa en porrstjärnas tystnad.

Iranavtalets övriga undertecknare måste naturligtvis fortsätta arbetet för att undvika kapprustning, och nya konflikter. Men med Donald Trump i Vita huset är det verkligen ingen lätt uppgift.

Följ ämnen i artikeln