Asylsökande får vänta på besked

I skuggan av förra veckans inrikespolitisk dramatiken publicerade Migrationsverket en ny prognos. Siffran för hur många flyktingar som kan förväntas komma till Sverige i år skrivs ner igen. Myndigheterna förväntar sig nu att 28 000 människor söker asyl i vårt land, knappt sju tusen färre än i den senaste prognosen.

Ingen rusning över bron

Att id-kontrollerna vid gränsen är borta har tydligen inte skapat någon rusning över Öresundsbron.

Det som inte skrivs ner är väntetiden för de asylsökande.

Tvärt om. I början av året hoppades Migrationsverket kunna beta av över 100 000 ärenden i år. Nu blir det som bäst 80 000 beslut i år.

Det är stora siffror, men för den som söker skydd i Sverige betyder det i genomsnitt 15 månaders oviss väntan på ett besked. Över ett år som i värsta fall går förlorat. Och än värre, för de ensamkommande barn som sökt asyl i vårt land är väntetiden i genomsnitt 20 månader.

I praktiken innebär det att unga människor hinner rota sig, påbörja studier och skaffa sig vänner innan de kan få ett besked. Dessutom hinner många faktiskt fylla 18 innan de fått sin ansökan behandlad. Det betyder mindre chans att få ansökan beviljad.

Väntetiderna i asylprocessen kostar den svenska staten stora pengar, är ett hinder för både återvändande och integration och skapar onödigt lidande. Att beta av köerna borde vara den uppgift Migrationsverket fick prioritera.

Mer byråkrati

Dessvärre innebär de tillfälliga uppehållstillstånd som tillämpas sedan förra sommaren i stället att verket nu får nya byråkratiska arbetsuppgifter. Tusentals asylsökande som fått sitt skyddsbehov godkänt kommer i höst att tvingas lämna in en ny ansökan. Och Migrationsverkets tjänstemän tvingas hantera dem för att minska kön.

Det är faktiskt också en politisk skandal.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Följ ämnen i artikeln