Ulf Kristersson slarvar och styr med järnhand

Personal larmar: ”hellre snabbt än rätt”

Styr Ulf Kristersson Regeringskansliet med hela handen?

För 20 år sedan var Ulf Kristersson kommunalråd i Strängnäs och fick smeknamnet "Turbo". Aftonbladets ledarsida har tidigare berättat att besluten redan då fattades i ett rasande tempo. Medarbetare mådde dåligt.

Enligt gamla kollegor som pratade med tidningen Svenska Dagbladet 2018, kunde Kristersson bli så arg att han kastade pennor och papper i mötesrummet.

Fick högt blodtryck

En politiker från Liberalerna som jobbade med Moderaterna i Strängnäs, Anders Svensson, fick högt blodtryck. När läkaren frågade vad som hade hänt, svarade han att det var för att han hade jobbat med Ulf Kristersson.

Nu har Kristersson som bekant avancerat till statsminister. Så hur mår hans medarbetare idag? Rätt dåligt, visar en genomgång av arbetsmiljön på regeringskansliet som SvD tagit del av.

I en undersökning där man använder färger för att visa hur bra eller dåligt man mår på jobbet, säger mindre än hälften att de mår bra (grönt ljus). 42 procent säger att det finns saker att tänka på (gult ljus) och 14 procent säger att det är riktigt dåligt (rött ljus)

Pressar ner tiden

I Regeringskansliet är de oberoende tjänstemännen vana vid högt tempo. Nytillträdda regeringar vill komma igång med sina reformer och göra avtryck.

Men Ulf Kristerssons regering utmärker sig, enligt medarbetarna.

Det har blivit viktigare att underlagen för lagändringar görs snabbt än att de blir rätt. Remisstiderna på flera statliga utredningar har kortats och ger därmed civilsamhället minskade chanser till inflytande.

Enligt SvD:s granskning är det framför allt de politiska staberna och statssekreterarna som ligger på om att pressa ner tiden. De ”försöker lägga allt på ett minimum och runda hörn”, uppger källor till tidningen.

Men bakom det hela finns bara en person som kan ha gett sitt godkännande. Mycket tyder på att Ulf ”Turbo” Kristersson styr med järnhand.

”Big man”-idealet

Det är inte bara tjänstemän som blir lidande när det ska gå undan.

När arbetsbelastningen blir för stor ökar risken för fel, och det kan leda till rättsosäkra lagar som behöver göras om. I slutändan är det vår demokrati som försvagas.

Viktigast är att statsministern får hålla presskonferenser varje vecka och visa handlingskraft. ”Strongmen”-idealet känns igen från andra, mörkare delar av världen.

Den som inte lyder order riskerar att få en kastad penna i plytet.

Chatta med Jonna Sima om texten och Ulf Kristerssons ledarstil klockan 09:00. Du kan skicka in dina kommentarer och frågor redan nu!

  • Jonna Sima
    24 april09.31

    Tack för idag, slut för idag, som vi alltid sjöng i Alviksskolan. Vi hörs snart igen. Allt gott till dess, Jonna

  • 24 april09.30

    God morgon Jonna!

    Vad man än kan tycka om mediedrev, så är vissa av dem befogade, exempelvis det som nu pågår mot Anna Kinberg Batra. Men underligt är det, att det inte drevas mer mot Ulf Kristersson. Hans härjningar i Strängnäs, taxiresorna, lägenhetsfifflet och hans medverkan i Adoptionscentrum och stölden av chilenska barn, allt verkar tystas ned på ett effektivt sätt. På'n!

    gustaf

    Jag tycker inte det direkt tystas ned? Jag tror att vår statsminister är rätt besvärad av de låga förtroendesiffror han har bland väljarna. Det tycker han säkerligen är orättvist. Det kanske visar att svenskarna ändå har en samlad bild av honom som inte är direkt smickrande.

    Jonna Sima
  • 24 april09.27

    Konstig kritik. Han gör ju ingenting, vad jag förstår. Han förhalar allt i det längsta. Men det kanske också krävs snabba beslut för att fördröja allt man kan…Och så lite högerbeslut här och där.

    Maggan

    Det kanske KÄNNS så men det stämmer inte med verkligheten.

    Jonna Sima
  • 24 april09.26

    Då går det upp ett ljus till varför demokratiska värden monteras ner så enkelt och lättvindigt.

    stina

    Japp, och gillar inte regeringen lagutredningarnas slutsatser så ger den direktiv till tjänstemännen att föreslå de lagar som regeringen vill genomföra ändå. Denna formulering har använts i tolv utredningsdirektiv det senaste året: ”Det befintliga uppdraget ska därför ändras på så sätt att utredaren, oavsett ställningstagande i sak, ska lämna förslag på en reglering som…”. https://www.arbetsvarlden.se/ledare/det-nya-sattet-att-styra-urholkar-demokratin/

    Jonna Sima
  • 24 april09.23

    Jisses, inte ens de närmaste medarbetarna mår bra av Kristerssons sätt att styra. Resten av samhället visste vi ju skulle få ta stöten - undantaget de rika, såklart. Så blir det alltid med högerpolitik, oavsett om den utförs av en Göran Persson eller en Fredrik Reinfeldt. Mem Ulf Kristersson verkar vara i en klass för sig.

    En önskan: Inför alla kommande val, kan svenska väljare vänligen informera sig lite bättre om vad det är de röstar på, vad följderna blir för de svaga i samhället, och vad dessa följder alltid leder till i form av försvagat samhällskitt? Det vore tacknämligt.

    Torbjörn Hedin

    Det är som Jan Guillou oförtrutet brukar skriva inför varje val: Det är obegripligt att så många lägger sin röst på partier som mestadels gynnar 1 procent av den svenska befolkningen. https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/7047m3/hogerns-hornpelare-ar-att-skapa-ett-sa-ojamlikt-samhalle-som-mojligt

    Jonna Sima