Alla är förlorare på privat välfärd

Lindrigt autistiske Conrad, 8, fick inte gå kvar på sin skola på grund av att han ansågs kosta för mycket.

Bara de senaste veckorna har Aftonbladets ledarsida uppmärksammat två fall som visar hur fel privatiseringar i välfärden kan slå. Det första var den lindrigt autistiske Conrad, 8, som valdes bort av en privatägd grundskola i Malmö på grund av att han ansågs för kostsam. Det andra fallet är gynkliniken Ultragyn i Stockholm som har ett ersättningssystem som ger läkarna mer pengar ju större ingrepp på patienterna de gör.
Båda exemplen visar hur marknadsprincipen i systemet riskerar att sätta profiten framför barnen och patienterna.

Förväntade effekter har uteblivit

I 30 års tid har vi levt med privatiseringar och utökad valfrihet inom offentlig sektor. Tanken var att öka effektiviteten, förbättra kvaliteten och sänka utgifterna. Men de förväntade effekterna har ofta uteblivit. Det framgår i den nya rapporten "Dags för omprövning” skriven av Per Molander, som under många år arbetat med frågor som rör styrning av offentlig verksamhet.

När liknande slutsatser kommit från regeringens välfärdsutredare, Ilmar Reepalu, har de avfärdats som vänsterextrema från borgerligt håll och av näringslivsdirektörer.
De får svårare att avvisa denna rapport som gjorts på uppdrag av den politiskt oberoende Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi, ESO.

Politiskt sprängstoff

Utredaren Per Molander har framför allt analyserat tre välfärdsområden: utbildning, hälsa och sjukvård och socialförsäkring. Det är ovanligt att rapporter av det här slaget landar i tydliga politiska förslag. Därför framstår Per Molanders slutsatser närmast som politiskt sprängstoff.

Han föreslår att skolan förstatligas och att fri- och privatskolor därmed avvecklas, likaså skolvalet. Landstingen ska själva kunna bestämma om valfrihet ska gälla i vården, PPM-systemet ska skrotas och nivåerna i socialförsäkringen bör höjas.

Världsunika privatiseringar

Egentligen är det inga direkta nyheter som presenteras. Vi vet redan att dagens skola lett till sortering av elever, betygsinflation och försämrade resultat. Vi vet att Sverige genomfört privatiseringar av verksamheter som tidigare drivits i offentlig regi i en utsträckning som gör oss världsunika.
Ändå är diskussionen kring vinsttak och begränsningar av valfriheten av någon anledning minerad mark. Förhoppningsvis kan Per Molanders klargörande rapport ändra på det.

Följ ämnen i artikeln