Pang på, renrakat och vackert Mimi Devine!

Dekadenta dragshowen ”All about Mimi” ger fingret åt alla högre makter

Uppdaterad 2024-02-29 | Publicerad 2024-02-28

”All about Mimi” är dansaren Shlomi Ruimi Askildsens första egna show som sin dragqueenpersona Mimi Devine.

Mimi Devine är norsk-israeliske dansaren Shlomi Ruimis fantabulösa alter ego – stor på Tiktok med en rejäl fanbase. Och det märks att denna queen är älskad. Utanför Vara konserthus står turistbussar parkerade och i lobbyn värmer en hord nördiga tonåringar upp med blygt jubel framför en stor skärm. Där rullar klipp med en maffig guldblond varelse, specialiserad på drinkar och extravagant uttolkning av virala citat från internet.

 
När den skimrande ridån går upp ger Mimi fingret åt alla högre makter, och bygger sitt eget universum. Det befolkas av hennes valda familj, i vilken större delar av publiken ingår.

Närheten till fansen bidrar starkt till att ”All about Mimi” sitter som en dekadent smäck på Västgötaslätten. Publiken suger i sig den råa humorn, den lynniga pulsen och de dramatiska gesterna. Och känslorna är besvarade. Mimi och hennes fyra dansare säger JA till mobiltelefoner, och med glittrande ögon filmar kidsen långa sekvenser av koreografin. Salongen förvandlas kort sagt till ett community, och allt som händer bredvid scenen blir en show i showen. Det är ljuvligt och lite, lite skrämmande på samma sätt som den interaktiva kulturen kring ”The rocky horror picture show”.


 
Shlomi Ruimi Askildsen har dansat med Carte Blanche i Bergen och jobbat med nutida världskoreografer som Ohad Naharin och Hofesh Shechter. Mellan raderna märks att hela ensemblen är yrkesdansare, men föreställningen har fått en avsiktligt sotig finish. Ballroom-kulturen hyllas genom allt från vougeing till språkbruk, man tar en koreografisk titt på fenomenet dominans. Hela tiden återkopplas det som händer till Mimis framfart i sociala medier.

Här finns ett vemod och ett vackert omfamnande av sånt som anses udda. Kostymen, kroppsformerna och sminket har lätt luggslitna konturer och det suckas högt åt att drag race-konceptet blivit så dominant i populärkulturen. I stället flirtar ”All about Mimi” med queera klassiker som ”Cabaret”, där dansarna är fulländat dekadenta.

 
Samtidigt är allt extremt stringent, genomtänkt och målmedvetet. Det blir runway med alla poser på plats och utrymme för varje dansare att briljera. Hela verket går sedan ner i puls när kvällens drottning mimar till Adele. Märkligt nog blir detta till synes superkonstlade inslag ett av föreställningens mest rörande ögonblick.

Kvällen avslutas med en lång sekvens där ensemblen förvandlar sig till en glamourös armé i vitt, som maler ner en imaginär catwalk. Det är pang på, renrakat och vackert.

”All about Mimi” är dansaren Shlomi Ruimi Askildsens första egna show som sin dragqueenpersona Mimi Devine.

Teater

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.