Här togs en gravöl för stupad kollega

Hotel Continental samlingsplats för krigsfotograferna

SAIGONHOTELL 4 SAIGON. 28 april 1975. Aftonbladets fotograf Peter Knopp, då 31, lämnar sitt rum på Hotel Continental mitt emot operan i centrala Saigon.

Det är bara dagar - vissa tror timmar - kvar av kriget och Peter och hans franske kollega Michel Laurent, 29, tar sig norrut från Saigon på riksväg 1 för att i bästa fall få syn på de FNL-styrkor och nordvietnamesiska soldater som stormar fram mot stan.

De skiljs åt i närheten av Xuan Loc, där de sydvietnamesiska styrkorna sargats svårt i ett av de sista stora slagen, och går åt varsitt håll. De ska åka tillbaka tillsammans senare. De ses aldrig igen. Peter väntar vid mötesplatsen. Men till slut kan han inte vänta längre. Området är osäkert, livsfarligt och till slut åker Peter tillbaka.

- Jag trodde att han kanske redan hade åkt hem igen, sa Peter senare.

Men det hade han inte. Michel Laurents kropp hittades efter tre månader. Men redan dagen efter att han dödats hade Peter och kollegorna fått reda på vad som hänt. De drack alla gravöl på Continental.

Michel Laurent var den sista fotografen som dödades i Vietnam och någon dag senare flög en kraftigt bakfull Peter ut till ett väntande hangarfartyg med en av de sista överlastade helikoptrarna som hann undan. Han hade fått nog. För den gången.

- Vi satt på hjälmar och skyddsvästar, skotten kom ju underifrån.

Peter och jag pratade mycket på våra resor. Bland annat försökte jag prata om Graham Greene som 1955 bodde flera månader på Continental när han skrev Den stillsamme amerikanen.

- Rum 217, sa jag.

- Han bodde i 214. Du vet ju för fan ingenting!

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln